Tentoonstelling over jarige Spido

0
Spido-directeur Leo Blok (links) en algemeen directeur Bert Boer van Maritiem Museum Rotterdam.

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Spido is in het Maritiem Museum Rotterdam de jubileumtentoonstelling ‘Venster op de Haven’. Het startsein daarvoor was op maandag 17 juni.

Bezoekers maken in de expositie kennis met de rederij. Het Rotterdamse fenomeen, dat ooit is begonnen als pendeldienst voor zeelieden, biedt zijn passagiers al een eeuw een blik op de steeds veranderende haven van Rotterdam. De expositie is te bezoeken tot en met september 2020.

Ook is er een speciale Belevenistour: aansluitend op hun bezoek aan het museum kunnen mensen op vrijdag 12 juli en maandag 5 augustus met een van de Spido-schepen een vaartocht maken met een lunch aan boord.

Femme van der Pols (kleindochter van Spido-directeur Leo Blok) met haar moeder, conservator Annette de Wit, projectleider Nienke Heesters en Spido-directeur Leo Blok.

Kleurrijke personages

In de tentoonstelling kijken bezoekers letterlijk door vensters naar de haven. Ze reizen van de twintiger jaren naar de periode van de wederopbouw en via de ‘hippe’ jaren ’60 naar de toekomst. Bezoekers ontdekken verhalen aan de hand van historische en moderne filmbeelden en unieke objecten uit de collecties van het Maritiem Museum en Spido.

Bezoekers ontmoeten kleurrijke personages zoals kapitein Lieuwe Ferwerda, die al 45 jaar voor Spido vaart, en Selma Droogleever, die net als haar moeder en grootmoeder, duizenden passagiers met haar camera vastlegde op de loopplank naar het schip.

Honderd jaar Spido

Rotterdam heeft zich in honderd jaar ontwikkeld van grauwe werkstad tot een bruisende trekpleister voor een toenemend aantal toeristen. Spido speelde steeds in op de omstandigheden. Zo zag oprichter en havenbaron Daniel George van Beuningen in 1919 dat bemanning van zeeschepen vaak lang moest wachten om aan wal te komen en startte een pendeldienst. Na de komst van vliegveld Waalhaven in 1920 verzorgde Spido vanaf 1922 een vaste bootverbinding en vervoerde al snel veel dagjesmensen die het vliegveld wilden bekijken.

De oorlogsjaren waren zwaar, maar toen Rotterdam zich na de oorlog herstelde, konden toeristen dit van dichtbij aanschouwen tijdens de zogenaamde ‘wederopbouwvaarten’. De haven verplaatste zich van het centrum naar de rand van de stad. Spido zag kansen: toeristen vergaapten zich, op het dek van steeds luxere rondvaartschepen, aan de imposante haven die in sneltreinvaart uitgroeide tot de grootste van de wereld. Dit jubileumjaar presenteert Spido zijn nieuwste schip.

Optreden The Beach Boys op de Maasvlakte

Op 5 juli organiseert de rederij een bijzonder concert: de legendarische band The Beach Boys treedt op de Maasvlakte op samen met het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Bestel hier kaarten.

 

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.