- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsRWS tegen recreatievaart: “houd afstand en mijd drukte”

RWS tegen recreatievaart: “houd afstand en mijd drukte”

- Advertentie -

Delen

Met mooi weer wordt het drukker op het water. De maatregelen om het coronavirus tegen te gaan gelden ook op het water, stelt Rijkswaterstaat. Die roept de recreatievaart op om goed voorbereid op pad te gaan en ook op het water drukte te mijden en anderhalve meter afstand te houden. Ook moeten pleziervaarders rekening houden met aangepaste bedienregimes en dat de wachttijden bij sluizen en bruggen kunnen oplopen.

In verband met de coronamaatregelen bedienen sommige vaarwegbeheerders een diverse sluizen en bruggen beperkt. Daarom moet de recreatievaart de berichtgeving van de verschillende vaarwegbeheerders en op vaarweginformatie.nl goed in de gaten houden.

Rijkswaterstaat hanteert zelf sinds 1 april de reguliere zomerbediening van bruggen en sluizen, om de scheepvaart zoveel mogelijk te kunnen spreiden.

Afstand in de sluis

Ook in de sluis houdt Rijkswaterstaat rekening met de coronamaatregelen. “Onze sluisoperators proberen de sluis zo in te richten dat schippers afstand kunnen houden”, staat in het advies aan de recreatievaart. “Dat kan er bijvoorbeeld toe leiden dat schippers alleen achter elkaar mogen afmeren, en niet langszij. Als het te druk dreigt te worden in een kolk, dan kan onze operator de kolk eerder sluiten.”

In de praktijk betekent het dat er meestal minder schepen in de sluiskolk kunnen, waardoor wachttijden kunnen oplopen.

Rijkswaterstaat roept schippers op bij het schutten de volgende richtlijnen in acht te nemen:

  1. Luister altijd naar de aanwijzingen van de sluisoperator
  2. Houd in alle gevallen 1,5 meter afstand van elkaar, ook bij het wachten voor een sluis of brug. Vermijd langszij liggen zoveel mogelijk
  3. Bij drukte, mijd indien mogelijk een sluis of brug

“Schippers met een marifoon aan boord, vragen we om zich via deze weg bij de sluisoperator te melden.”

Stewards op de sluis

Al jaren zet Rijkswaterstaat op een aantal sluizen stewards in tijdens de drukke zomerperiode. Zij helpen de watersporters bij het kiezen van een plaats in de kolk en bij het afmeren. De stewards dragen zo bij aan vlot en veilig scheepvaartverkeer.

Ze staan naar verwachting vanaf 1 juli weer op een aantal sluizen om een oogje in het zeil te houden en te helpen waar nodig. Op de website van Rijkswaterstaat staat een overzicht van deze sluizen.

Tips voor veilig varen

Varen met een klein schip tussen de grote beroepsvaart kan voor spannende en soms onveilige situaties zorgen, weet Rijkswaterstaat. Om recreatieschippers te helpen, heeft de dienst 5 tips opgesteld.

Rijkswaterstaat heeft ook een aantal algemene aanwijzingen opgesteld om vlot en veilig door een sluis te varen. Meer informatie en tips zijn ook te vinden op de website van Varen Doe Je Samen. “Als vaarweggebruikers die opvolgen, maken zij veilig en met plezier gebruik van de grotere rivieren, wateren en kanalen.”

Delen

- Advertentie -

Meer

1 reactie

  1. Wat een verschrikkelijke doorgeslagen onzin. Opvarenden van een jacht in de sluis wat naast een ander jacht ligt moeten 9 van de 10 keer echt moeite doen om binnen anderhalve meter van elkaar te komen. Waar heeft u het over.

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -