- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsHoe is het nu met schipperskind dat 60 jaar geleden uit de...

Hoe is het nu met schipperskind dat 60 jaar geleden uit de Rijn werd gered?  

- Advertentie -

Delen

Hij weet dat de kans op succes gering is, maar toch doet Hubert Wessels nog een laatste poging: Wat is er geworden van de Nederlandse peuter die de nu 80-jarige oud-kapitein zestig jaar geleden uit de Rijn van de verdrinkingsdood redde?

In de hoop dat de knul, zelf inmiddels een zestiger, of een bekende van hem het verhaal herkent en kan vertellen hoe het hem in het leven is vergaan, benadert Hubert Wessels de Binnenvaartkrant. Of we een oproep willen plaatsen…

Reisholz

Zijn verhaal voert terug naar 1962. Het was augustus of september, dat weet hij niet meer precies. Hubert voer als matroos op de coaster van zijn vader, de Martina. “In Reisholz, bij Düsseldorf, lag een Nederlands schip zeeppoeder verpakt in dozen te laden. De naam weet ik niet meer. Het was een particulier schip, ik denk dat ze vast voor Henkel voeren. Wij lagen 500 tot 800 meter stroomafwaarts bij de firma Rheinumschlag te laden voor Göteborg en waren bijna klaar.”

Hachelijke momenten

Opeens zag de bemanning van de Martina een jong kind voorbijdrijven. “Hij was een jaar of twee en was kennelijk overboord gevallen van het Nederlandse binnenschip”, herinnert Hubert zich. Hij bedacht zich geen moment en sprong de blonde peuter achterna. Hij was 20 jaar, in de kracht van zijn leven en bovendien een goede zwemmer.

Hij kreeg de drenkeling te pakken. “Zijn dunne linnen broek hield hem waarschijnlijk zo lang aan de oppervlakte van het water. Hij dreef met zijn gezicht naar beneden in het water, maar zijn kleine achterwerk was duidelijk zichtbaar boven het water, zodat ik hem onmiddellijk kon grijpen.”

Samen dreven ze nog een stuk door. Hubert beleefde hachelijke momenten toen ze onder een afgemeerd sleepschip terechtkwamen, maar het lukte hem eronder uit te komen, de wal te bereiken en met de kleine uit het water te klauteren.

Goed doorstaan

Een kraandrijver belde de hulpdiensten. “Ik weet dat het jongetje onmiddellijk gereanimeerd kon worden en hij werd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Ik was halfdood, maar de kleine jongen leefde godzijdank nog.”

Hubert ging snel naar boord, zijn schip moest vlak daarna naar Zweden vertrekken. “Later hoorden we, via omwegen, dat het jongetje alles goed had doorstaan.”

De nu in Haren (Ems) wonende oud-kapitein hoopt meer te weten te komen over de jongen. “Wat is er van hem geworden? Is hij zelf schipper geworden, nog steeds actief in de binnenvaart? Misschien leest hij dit, of iemand die hem kent. Ik zou zeer blij zijn als jullie via deze oproep iets te weten kunnen komen! In elk geval veel dank voor de poging.”

Bent u of weet u meer over het jongetje dat in 1962 (het zou ook 1961 kunnen zijn) bij Reisholz uit de Rijn werd gered? Mail dan de redactie: [email protected]. Bellen mag ook: (010) 414 00 60. Dan brengen we u in contact met Hubert Wessels.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -