Vijfdubbel feest voor KSCC en aalmoezenier

0
Bernhard van Welzenes (midden) bladert met voormalig bisschop Ad van Luyn door het jubileumboek. (foto Manon Bruininga)

Vijf jubilea werden op Tweede Pinksterdag gevierd bij het KSCC in Nijmegen. Aalmoezenier Van Welzenes beleefde zijn gouden priesterjubileum en zijn 50-jarig directeurschap van het Katholiek Sociaal en Cultureel Centrum. Verder was er het gouden jubileum van het katholieke schipperswerk, het 45-jarig bestaan van de binnenvaartparochie en de Jos Vranken in de Nijmeegse Waalhaven is ook nog eens 35 jaar kerkschip.

Feestelijk wiegen de ballonnen in de nationale driekleur als het koor in blijdschap zingt over sterren aan de hemel en zonneschijn. Het is een heuglijke dag voor deze beschermpatroon van het reizend volk. Aalmoezenier Bernard van Welzenes staat op 6 juni in de Nijmeegse Waalhaven in het zonnetje, al is het wel een beetje winderig. Dit mens onder de mensen heeft het meer dan verdiend. In aanwezigheid van meer dan 300 mensen die zo’n 800 oliebollen krijgen geserveerd op een jubileum dat zijn weerga niet kent.

Dan is het tijd voor het Don Bosco-lied. Om het koor van getrouwen op het podium te krijgen, is wel een opstapje met helpende hand nodig. “Jullie zijn ook niet de jongsten meer, hè”, grapt Van Welzenes. En hij weet waar hij het over heeft. Zelf is hij 81 jaar. Met het tweede couplet mag het aanwezige publiek ook meezingen.

Boekpresentatie

Na het loflied wordt het tijd voor de receptie op evenementenschip Jules Verne. Inclusief een boekpresentatie. Want het bewogen leven van de aalmoezenier wordt ook met een heus naslagwerk gevierd, waarmee het werk van ‘de Aal’ op deze bijzondere Pinksterdag wordt geëerd. Onderweg in de Toekomst (50 jaar sociaal-pastoraal werk) is geschreven door ex-Gelderlander-journalist Hans Jacobs. Die zijn boek vandaag op feestelijke wijze aan de jubilaris overhandigt.

Diverse gastsprekers uit de wereld van de scheepvaart, het kermisleven, de circuswereld, de politiek en andere bewogen bevolkingsgroepen spreken de aalmoezenier toe. Terwijl de heftig zwetende bediening de verjaardags- en proostborrels bijna niet weet aan te slepen. Ook in het glas mag de mens op spirituele wijze zijn bestaan in het ondermaanse vieren. En daar is Van Welzenes zich meer dan bewust van. Want de mens beweegt zich in het vlees en in de geest.

Omarmen

De gouden priester van vandaag heeft zijn leven lang maar één functie bekleed in dienst der mensheid. Kom naar hem toe en hij zal je antwoorden. Weet hij geen antwoord, dan zal hij je omarmen. Voelt een mens zich alleen dan zal ‘de Aal’ hem of haar niet alleen laten. Nu is hij 81 jaar. Wie zal hem ooit opvolgen? Op die schouders rust een zware taak.

tekst: Frank Antonie van Alphen

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.