- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuws“Laat varend erfgoed geen sterfgoed worden!”

“Laat varend erfgoed geen sterfgoed worden!”

- Advertentie -

Delen

Historische schepen verdienen een uitzonderingspositie bij de strengere milieu-eisen voor de scheepvaart. Dat vindt de Federatie Varend Erfgoed Nederland (FVEN), die daarvoor een petitie is gestart: Laat varend erfgoed geen sterfgoed worden!

De koepel van vijftien organisaties die zich inzetten voor het behoud van Nederlandse historische vaartuigen vindt strengere milieumaatregelen begrijpelijk en goed, “want we willen allemaal bijdragen aan een schonere wereld. Echter, strengere regels vormen een bedreiging voor het voortbestaan van ons unieke varend erfgoed.”

Blijven varen

Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat de emissies van de circa 2.500 historische schepen beperkt zijn. Volgens berekeningen van de FVEN gaat het om slechts 0,00229 procent van de uitstoot van de gehele recreatievaart. De FVEN wil daarom een uitzonderingspositie voor de historische recreatief varende vloot. “Willen we het varend erfgoed behouden, dan moet het ook blijven varen.”

“De meerwaarde van onze vloot is dat we die kunnen tonen aan het publiek, we zijn immers vanaf 2016 opgenomen in de Erfgoedwet, dus dat wordt ook van ons verwacht. Het publiek is heel enthousiast over onze mooie oude vloot. Gemeenten zijn blij met ons als toeristische attractie, middenstanders hebben er baat bij. Grote evenementen nodigen ons graag uit. Onze oproep is: geef onze vloot een uitzonderingspositie – net zoals de oldtimer auto’s die al hebben – zodat het publiek van onze schepen kan blijven genieten.”

Schonere brandstof

“We willen graag bijdragen aan een schonere wereld. We kijken samen met deskundigen verder naar de mogelijkheid om bijvoorbeeld synthetische brandstof (GTL, HVO) te gaan gebruiken. Maar daar is echt nog nader onderzoek voor nodig omdat het gaat om motoren van vijftig jaar en ouder.”

De online petitie was op Tweede Pinksterdag al bijna 2.400 keer ondertekend. De met de petitie verzamelde handtekeningen wordt binnenkort aangeboden aan de staatssecretarissen van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Infrastructuur en Waterstaat.

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -