- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuws“Methanisatie kan CO2-uitstoot terugdringen”

“Methanisatie kan CO2-uitstoot terugdringen”

- Advertentie -

Delen

Het wordt een baanbrekende oplossing genoemd, die kan helpen de opwarming van de aarde tegen te gaan: methanisatie. Bij deze technologie worden waterstof (H2) en koolstofdioxide (CO2) omgezet in methaan (CH4). Volgens GMS Instruments is het dan wel belangrijk dat de concentraties H2, CO2 en CH4 te monitoren.

Methanisatie wordt ook wel de Sabatier-reactie genoemd. Deze reactie is meestal exotherm, wat betekent dat er warmte-energie vrijkomt. Het geproduceerde methaan kan worden gebruikt als energiedrager en brandstof.

Opslag van hernieuwbare energie

De technologie is volgens GMS Instruments, een toonaangevende leverancier van maritieme instrumenten, met name relevant in het kader van opslag van hernieuwbare energie en decarbonisatie (tegengaan van CO2). Tijdens periodes van overtollige hernieuwbare energie (bijvoorbeeld uit wind- of zonne-energie), kan overtollige elektriciteit worden gebruikt om waterstof te produceren via elektrolyse van water. De geproduceerde waterstof wordt vervolgens gecombineerd met CO2 die afkomstig is van verschillende bronnen (bijvoorbeeld industriële processen) om via de Sabatier-reactie methaan te creëren. Dit synthetische methaan kan worden opgeslagen en later gebruikt als de energievraag groter is dan het aanbod of als vervanging voor aardgas.

De voordelen van methanisatie zijn onder andere:

  • Energieopslag: methaan is een zeer efficiënte manier om overtollige hernieuwbare energie op te slaan voor later gebruik, wat zorgt voor een stabiele en betrouwbare energievoorziening
  • Decarbonisatie: door afgevangen CO2 te gebruiken om methaan te produceren, helpt het proces de uitstoot van broeikasgassen te verminderen
  • Integratie in het gasnetwerk: methaan kan worden gekoppeld in bestaande aardgasnetwerken, wat gemakkelijke integratie mogelijk maakt met de huidige gasinfrastructuur

Meten

“Al met al kan de methanisatietechnologie een cruciale rol spelen in duurzame energiesystemen door hernieuwbare energieopslag te ondersteunen en bij te dragen aan de doelstellingen van decarbonisatie”, verwacht GMS Instruments. Het Rotterdamse bedrijf verkoopt een gecertificeerd calorimetrisch meetinstrument, de OHC-800.

“De integratie van de OHC-800 en hoogwaardige gassensoren in bestaande infrastructuur belooft een soepele overgang en optimale prestaties, waardoor organisaties aanzienlijke stappen kunnen zetten op weg naar duurzaamheid.”

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -