- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsMaritieme hotspot Loods M in Maassluis is stap dichterbij

Maritieme hotspot Loods M in Maassluis is stap dichterbij

- Advertentie -

Delen

In Maassluis zijn vergevorderde plannen voor een maritieme en culturele hotspot. Voor deze Loods M, die in de historische haven moet komen, is maandagavond 29 januari een intentieovereenkomst ondertekend door de gemeente en diverse lokale organisaties.

De gemeenteraad heeft er op 23 januari akkoord voor gegeven. De komende maanden gaan de ondertekenaars gezamenlijk de plannen voor Loods M uitwerken. Het gaat om een inhoudelijk concept en het opstellen van het inrichtingsplan en het financieel plan. Naast gemeente Maassluis hebben Stichting Museum Maassluis, Historische Vereniging Maassluis, Stichting Help de Hudson, Stichting Historische Scheepswerf Zorg en Vlijt, Stichting Sleepboothaven Maassluis, Dokter Ten, Stichting Zeekadetkorps Maassluis en Stichting Den Eerste Snik de intentieovereenkomst ondertekend.

Maritiem Historisch Maassluis

Voor het komende jaar is een directeur aangesteld bij Stichting Loods M: Elza van Liere. Zij heeft als belangrijke taak fondsen te werven om de plannen uit te voeren.

Loods M past in het gemeentelijk ontwikkelplan voor Maritiem Historisch Maassluis. Met dit plan wil Maassluis een impuls geven aan het stadscentrum en de historische haven en schepen inzetten voor een duurzame maritieme toekomst van Maassluis.

Loods M moet daarvan het kloppende hart worden: een hotspot aan de historische haven waar leren, innoveren en beleven samenkomen. Met musea, horeca en een locatie voor evenementen. Tegelijkertijd wil de gemeente er een innovatielab realiseren: een werkplaats voor nieuwe duurzame technologieën waar ondernemers, studenten, leerlingen en stagiairs terechtkunnen.

Collectief

“Loods M wordt een zelfstandige organisatie die alle betrokken partners verbindt en toewerkt om met elkaar een volgende stap eind 2024 mogelijk te maken”, zegt wethouder Corine Bronsveld van Cultuur. “Het fundament is gelegd voor een innovatieve maritieme en culturele hotspot, mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Erfgoed Deal.”

“Nu zal een bidbook worden opgesteld en zullen nieuwe fondsen worden geworven. De partijen die de intentieovereenkomst tekenen en de nieuwe directeur van Loods M, Elza van Liere, spelen hierbij een centrale rol. Zij kunnen rekenen op de steun van de gemeente en van nog veel meer enthousiaste organisaties uit de regio. Het is mooi dat Maassluis collectief de schouders zet onder deze nieuwe maritieme en culturele hotspot.”

Elbe

Drie jaar is inmiddels gewerkt aan het fundament voor Loods M. De gemeente kreeg eind 2021 een Erfgoed Deal-bijdrage en is daarmee begonnen het maritieme erfgoed te benutten voor gebiedsontwikkeling. Daarbij is er onder meer aandacht voor verduurzaming van de haven en schepen. Samenwerking tussen de historische schepen en Ervaar Maassluis heeft geleid tot een vaarprogramma waarmee Maassluis zichzelf op de kaart heeft gezet.

Eind 2022 heeft de gemeente het pand aan de Govert van Wijnkade 44 gekocht, als beoogde locatie voor Loods M. Daar voor de deur is de vaste ligplaats van de legendarische sleepboot Elbe. In 2023 hebben potentiële partnerorganisaties samen met de gemeente diverse projecten uitgevoerd rond de historische haven en schepen.

Loods M kan alleen slagen als het gedragen wordt door de betrokken partijen, aldus Elza van Liere. “Al samenwerkend kom je tot het beste resultaat. Ik wil met iedereen het gesprek voeren, ik neem ze mee naar het beoogde eindresultaat en vraag wat zij nodig hebben om daar te komen. Met dat antwoord ga ik aan de slag, om de kracht van de plek in te zetten voor een duurzame toekomst van het erfgoed.”

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -