- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsKink in de kabel bij transitieproces

Kink in de kabel bij transitieproces

- Advertentie -

Delen

Het CBRB ondertekent de integratieovereenkomst voor de oprichting van Binnenvaart Logistiek Nederland (voorlopig) niet. Dat is vrijdag 1 maart duidelijk geworden na een vergadering van het algemeen bestuur. Er is onvoldoende draagvlak bij de verschillende ledengroepen van de organisatie. De Varende Ondernemers binnen het CBRB willen wel, maar de reders en bevrachters niet.

Een confrontatie tussen het CBRB en de Binnenvaart Branche Unie over de lobby bij Tweede Kamerleden vóór het Algemeen Overleg Binnenvaart op 6 februari lijkt de zaak op scherp te hebben gezet. De BBU wilde daarin pleiten voor onderzoek naar de rol van bevrachters in de prijsvorming; het CBRB verzette zich daartegen. “De BBU wilde in de briefing veel verder gaan op het gebied van markttransparantie, maar dit was voor het CBRB niet acceptabel. Uiteindelijk is een compromis bereikt”, schreef het CBRB in zijn nieuwsbrief van februari.

Verontwaardigd
De BBU bracht de nieuwe ontwikkeling dit weekend in de openbaarheid. Zij is “ernstig teleurgesteld en verontwaardigd door de onwil van het bestuur van het CBRB om te komen tot één branche-brede belangenvereniging”. Voorzitter Kortenhorst zet zwaar geschut in: “Dit is een afgang voor de branche, en een schoffering voor de varende ondernemers in de sector. Maar we gaan door. Ik hoop van harte dat de rijen nu kunnen sluiten in een branchevereniging zonder het afgehaakte CBRB-gedeelte. Wachten kan niet meer; de sector staat op omvallen.”
Kortenhorst zegt het jammer te vinden dat “vermeende belangentegenstellingen die al honderd jaar bestaan tussen logistiek dienstverleners en varende ondernemers op deze manier niet opgelost worden”. “Terwijl we feitelijk één sector zijn die één hoofdbelang dient: hoogwaardig vervoer per schip aanbieden in een markt waarin iedere ondernemer zich prettig moet voelen.”

BLN
De BBU hoopt dat Arie Kraaijeveld, die door de minister werd aangesteld als voorzitter van het Transitiecomité om CBRB, BBU en Koninklijke Schuttevaer om te vormen tot één branche-brede organisatie, doorgaat met het oprichten van BLN. “Ik hoop van harte dat Arie nu tempo houdt. We hebben al maanden gewacht op helderheid van het CBRB. Die is er nu, een minderheid daar heeft de boel geblokkeerd. BLN moet er nu komen, en ik roep iedere binnenvaartondernemer in Nederland op zich aan te sluiten. Meer dan ooit is het zaak dat we samen sterk gaan staan.”
“Voor mijn part legt Arie nu al een lijst aan waar mensen zich voor BLN aan kunnen melden. Hij is immers al met de statuten bezig. We moeten echt aan de gang, en als verenigde branche met overheden, verladers en banken gaan praten!” Kortenhorst hoopt dat het kabinet BLN dan ook gaat zien als volwaardige gesprekspartner.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -