- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsIets minder scheepsongevallen in 2020

Iets minder scheepsongevallen in 2020

- Advertentie -

Delen

Op de Nederlandse binnenwateren (inclusief de zeehavens) zijn in 2020 in totaal 1243 ongevallen geregistreerd. Daarvan waren er 175 (zeer) ernstig. Er waren drie dodelijke slachtoffers te betreuren.

Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat aan de Tweede Kamer. In 2019 waren er 1273 ongevallen op de Nederlandse binnenwateren en stierven vijf mensen. Het aantal (zeer) ernstige ongevallen lag in dat jaar wel lager: 160.

Nautische veiligheid

“Er is veel inzet op het verbeteren van de nautische veiligheid”, aldus Van Nieuwenhuizen. “Naast het begeleiden van de scheepvaart op drukke knooppunten, probeert Rijkswaterstaat beroeps- en recreatievaart zoveel mogelijk te scheiden op de vaarwegen. Ook vindt toezicht en handhaving plaats om de veiligheid te verbeteren, naast voorlichting voor beroeps- en recreatievaart.”

Verder zet de overheid in op een “risicogestuurde aanpak”. Dat licht de minister toe: “Een proactieve inzet op het borgen van de nautische veiligheid gebeurt door het uitvoeren van de acties die zijn benoemd in het beleidskader, zoals het meer delen van kennis tussen de verschillende nautisch beheerders over risico’s en maatregelen die worden ingezet.”

Noordzee

In 2020 is op het Nederlandse deel van de Noordzee één zeer ernstig scheepsongeval geregistreerd: met de omgeslagen en gezonken kotter UK-171 Spes Salutis. Er waren ook zes ernstige scheepsongevallen. Maar er waren in 2020 geen dodelijke slachtoffers bij de (zeer) ernstige scheepsongevallen op de Noordzee.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

1 reactie

  1. De minister zou de sector zelf ook wel wat krediet mogen geven. Al die schippers die zo veilig varen doen dat echt niet alleen vanwege risicogestuurd handhaven. Ik ben trots op onze bedrijfstak die, ondanks het feit dat het ons zo vaak zo moeilijk gemaakt wordt een betrouwbare veilige vervoersvorm garandeert. Bedankt schippers!

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -