Noord-Holland: geld niet naar weg, maar binnenvaart stimuleren

0
schip varend op een kanaal in Noord-Holland
(foto Provincie Noord-Holland)

Noord-Holland wil het vervoer over het water stimuleren als milieuvriendelijker alternatief voor vervoer over de weg. Gedeputeerde Staten stellen daarom voor 7,5 miljoen euro bij te dragen aan een haven bij bedrijventerrein Boekelermeer. Dat geld was eigenlijk gereserveerd om de doorstroming van de N508 (Nollenweg) bij Alkmaar te verbeteren.

Alkmaar heeft plannen om ten zuiden van de Leeghwaterbrug betere havenfaciliteiten bij bedrijventerrein de Boekelermeer aan te leggen. Door de haven te ontwikkelen kunnen vrachtschepen het bedrijventerrein gemakkelijker bereiken en zijn goederen sneller te laden en te lossen. Hiermee wordt goederenvervoer via het water aantrekkelijker en is het een goed alternatief voor vrachtwagens op de weg, zo redeneren de gemeente en de provincie.

Leeghwaterbrug hoeft minder vaak open

Minder wegvervoer betekent dat de doorstroming op de A9 verbetert, files afnemen en er minder CO2 wordt uitgestoten.” Ander bijkomend voordeel van de haven is dat de Leeghwaterbrug N242 minder vaker open hoeft voor schepen die nu gedwongen zijn om te keren in het Kanaal Omval-Kolhorn als zij het bedrijventerrein willen bereiken.”

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland stellen daarom voor om 7,5 miljoen euro bij te dragen aan het ontwikkelen van haven de Boekelermeer. Provinciale Staten moeten daar nog mee instemmen.

Anders besteden

Het bedrag is afkomstig uit een reservering voor werkzaamheden aan de N508 (Nollenweg) aan de oostkant van Alkmaar. Alkmaar heeft de provincie gevraagd om een deel van het gereserveerde bedrag anders te besteden en in te zetten voor de ontwikkeling van een haven bij bedrijventerrein Boekelermeer. Voor verbetering van de bereikbaarheid van bedrijventerrein Beverkoog en van de doorstroming op de N508 blijft nog 1,5 miljoen euro over.

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.