- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsHISWA voortijdig dicht - deelnemers vrezen gevolgen coronavirus voor botenverkoop

HISWA voortijdig dicht – deelnemers vrezen gevolgen coronavirus voor botenverkoop

- Advertentie -

Delen

HISWA Amsterdam Boat Show volgde per direct de instructie Nederlandse overheid op en sloot op de tweede dag zijn deuren. Om 17.00 uur verliet de laatste bezoeker de RAI. De 250 exposanten werden voorgelicht en konden de dagen erna hun stands afbreken.

Volgens het RIVM wordt door het coronavirus het risico op besmetting te groot om nog langer verantwoord grote evenementen te laten plaatsvinden. Dit betekent dat de HISWA Amsterdam Boat Show, die afgelopen woensdag 11 maart werd geopend, voortijdig de deuren sloot. Het evenement zou tot en met zondag 15 maart duren. Begin van de week zag de organisatie naar aanleiding van de adviezen van het RIVM nog geen noodzaak de beurs af te gelasten.

Heftig ingrijpen

“Dit is een heel ingrijpende maatregel. Voor onze bezoekers, voor onze exposanten, voor onze leveranciers, voor het HISWA-team en natuurlijk voor RAI Amsterdam”, aldus beursmanager Gertjan Roos. “Wij nemen onze verantwoordelijkheid om de kans op verdere verspreiding van het virus te minimaliseren. De adviezen van RIVM en GGD zijn voor ons voortdurend leidend geweest en dat is ook nu het geval. Wij moeten en willen onze bijdrage leveren om verdere verspreiding van het virus zo snel mogelijk te stoppen. De gezondheid en het welzijn van alle betrokkenen staat voorop.”

Jachtwerf en bootbouwschool Scherpel vierde op de beurs zijn 90-jarig bestaan. “Hans Resoort deed er alles aan om direct alles weer thuis te krijgen”, vertelt Patricia Scherpel. ‘s Middags en ‘s avonds laat haalde hij zijn spullen en boten nog op. Het bedrijf had juist flink uitgepakt vanwege het jubileum. “Toch mogen we niet klagen, we verkochten de eerste dag de vlet. Helaas duurde de beurs nog geen twee dagen. De rest van het jaar hebben we nog om de 90 jaar te vieren.”

Te vroeg

“Het is te vroeg om de balans op te maken wat de gevolgen van corona zijn. Begroetingen waren komisch: iedereen deed het anders, bijvoorbeeld met de ellenbooggroet. Als de situatie niet zo ernstig was, was het eigenlijk wel komisch”, stelt Scherpel. “Op 11 april is er open dag op de werf, bootbouwschool en zeilschool, we zien het wel.”

Met golfkarretjes werden de exposanten geassisteerd om kleine spullen naar hun auto’s te brengen. De schepen moesten georganiseerd weggehaald worden; je kan midden uit de beurs niet zomaar een schip wegrijden.

AEX

Jerry Schuiten directeur van Interboat stond met zeven sloepen op de 65e HISWA. “Niet best wat er gebeurd is. Eigenlijk voelde je het aankomen. Geen idee hoe nu verder, ik heb het nog niet op rij gezet.” Hij wil er verder niets over zeggen. “Ik weet niet hoe het gaat lopen, alles is nog prematuur.” Hij had in de eerste twee dagen wel een paar boten verkocht.

“Er zijn voor de Hiswa veel kosten gemaakt”, zegt directeur Bernard Menken van Menken Maritiem. “Dit is niet te verzekeren, we krijgen waarschijnlijk niets terug. Het is niet de schuld van de regering of HISWA wat er nu gebeurt. Ik denk dat pijn verdeeld moet worden onder iedereen. Bijvoorbeeld volgend jaar extra korting op je vierkante meters tijdens de 66e Hiswa.”

Slechter voor de markt is volgens Menken dat de AEX ruim 30 procent verloor in een maand. “Er zijn klanten die ineens geen boot meer kunnen kopen.”

tekst: Evert Bruinekool

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -