- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsHavens NRW bouwen samen cloudplatform

Havens NRW bouwen samen cloudplatform

- Advertentie -

Delen

De binnenhavens in Noordrijn-Westfalen (NRW) gaan informatie delen via een cloudplatform om flexibeler en efficiënter te worden. Het project ‘Häfen NRW 4.0’ ligt op schema, de bouw van het platform is inmiddels begonnen.

Optimale supply chains zijn voor de Duitse economie heel belangrijk. Binnenhavens spelen hierin een grote rol. Aangezien binnenvaart een duurzame en schone vervoersmodus is, willen de binnenhavens hun rol verder versterken. Daartoe hebben acht partners de krachten gebundeld binnen het onderzoeksproject Häfen NRW 4.0. Het gaat om RheinCargo als beheerder van de havens Keulen, Neuss en Düsseldorf, CPL (Competence in Ports and Logistics), Inplan, de havens van Minden, Krefeld en Lünen, de DeltaPort-havens en de universiteit Duisburg-Essen. 

Inhaalslag

De partners willen hun digitalisering versnellen. Zeehavens zijn op dit vlak al verder.

De samenwerking binnen Häfen NRW 4.0 ging begin 2019 van start. Het project heeft een looptijd van drie jaar en wordt door het Duitse verkeersministerie ondersteund met 1,3 miljoen euro.

Ondanks de coronapandemie ligt het project op schema. “We hebben al veel interessante inzichten verworven en oplossingen bedacht”, aldus Jan Sönke Eckel, directeur van RheinCargo.

Scheepsmeldingen

In een eerste stap hebben de partners data, trends en toekomstanalyses beoordeeld en de havenprocessen geanalyseerd. Op basis hiervan zijn de eisen vastgelegd waaraan het platform moet voldoen. Het is gericht op informatie, communicatie, coördinatie en administratie.

Via het platform gaan de havens continu informatie delen over schepen, scheepsmeldingen, ligplaatsmanagement, goederen, statistieken en scheepspositie. Ze gebruiken hiervoor een app of webapplicatie.

De technische realisatie is begonnen en nu bouwt men het platform stapsgewijs verder uit. Andere havens en partners kunnen zich bij het initiatief aansluiten. Andreas Stolte, directeur van DeltaPort: “Door binnenhavens digitaal met elkaar te verbinden, dragen we bij aan een milieuvriendelijke logistiek.”

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -