NRW steekt geld in innovatief onderzoeksschip

0
Verkeersminister Ina Brandes overhandigt de cheque. (foto verkeersministerie NRW)

De deelstaat Noordrijn-Westfalen (NRW) investeert 1,2 miljoen euro in de bouw van een duurzaam onderzoeksschip voor de Rijn. Het ‘smart & green ship’ wordt ontwikkeld door de universiteit Duisburg-Essen en is bedoeld als een onderzoeks- en testplatform om de binnenvaart milieuvriendelijker en efficiënter te maken.

“Wij willen de vrije capaciteit waarover de vaarwegen nog beschikken beter benutten”, zegt Ina Brandes, verkeersminister in NRW. “Geautomatiseerde binnenschepen met duurzame aandrijvingstechnologie zijn geen toekomstvisie meer, maar een concreet project van de universiteit Duisburg-Essen.”

Flexibel

Het onderzoeksschip kan op afstand worden bediend en zelfstandig varen. Het wordt niet zo groot: slechts 15 meter. “Door de kleinere afmetingen zijn we flexibeler en kunnen we de ontwikkelcycli verkorten”, verklaart professor Bettar el Moctar, hoofd van het Instituut Scheepstechniek, Maritieme Technologie en Transportsystemen aan de universiteit. “We zullen met dit schip echter ook de vaardynamiek van grotere schepen kunnen testen.”

Behalve automatiseringsoplossingen gaan de onderzoekers ook duurzame aandrijvingen testen. Zoals accutechnologie, brandstof- en zonnecellen. Er zullen proefvaarten plaatsvinden in de haven van Duisburg, op de Rijn en op de Duitse kanalen.

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.