- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsOp Maasvlakte komt nieuw havenervaringscentrum

Op Maasvlakte komt nieuw havenervaringscentrum

- Advertentie -

Delen

Havenbedrijf Rotterdam gaat een nieuw havenervaringscentrum (HEC) bouwen op Maasvlakte 2. Het centrum is de opvolger van FutureLand. MVRDV – het architectenbureau van de Markthal en het Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam – is verantwoordelijk voor het ontwerp.

Het HEC komt aan het einde van de Amaliahaven, vlak bij het recreatiestrand van Maasvlakte 2. Het is de bedoeling dat het in de eerste helft van 2024 wordt geopend.

Het internationaal vermaarde, in Rotterdam gevestigde architectenbureau MVRDV werkt voor deze opdracht samen met Kossmanndejong. Dat Amsterdamse bureau ontwerpt ruimtelijke verhalen en bezoekerservaringen voor musea, organisaties, evenementen en de publieke ruimte. Voor het HEC heeft Kossmanndejong meegedacht over het totaalconcept en het gaat de tentoonstelling, experience en het interieur ontwerpen.

Draagvlak

“Het nieuwe centrum past in het beleid van het Havenbedrijf om het draagvlak voor het bestaan van de Rotterdamse haven bij relevante doelgroepen en stakeholders te blijven behouden en te vergroten. We zijn enthousiast over het ontwerp van het nieuwe centrum en trots op hoe we straks bezoekers mee kunnen nemen in de wereld van de Rotterdamse haven”, aldus CEO Allard Castelein van Havenbedrijf Rotterdam.

“Het nieuwe publiekscentrum toont de complexe, dynamische wereld van de grootste en modernste haven van Europa”, zegt aldus Richard van der Eijk, Director Communications & External Affairs bij het Havenbedrijf. “Het centrum laat je de haven ontdekken en begrijpen wat die betekent voor de maatschappij, de economie en de omgeving.”

“Grote veranderingen als de energietransitie en digitalisering worden op een begrijpelijke wijze uitgelegd. De haven is bovendien een banenmotor. Jongeren worden gestimuleerd open te staan voor de geweldige mogelijkheden die de haven hen biedt. Dit gebeurt in een mix van high-tech en hands-on activiteiten en beleving.”

Het havenbedrijfsleven ziet het centrum als een grote aanwinst. Het biedt dé mogelijkheid om het belang van de haven te benadrukken, de (onderwijs-)propositie te versterken en van het centrum een belangrijke ontmoetingsplaats te maken voor een breed scala aan doelgroepen. Het centrum wordt hét ‘huis’ van en voor de haven en het havenbedrijfsleven.

FutureLand

In 2009 werd FutureLand geopend als informatiecentrum over de aanleg van Maasvlakte 2. In de loop der jaren is de thematiek in het centrum verbreed met informatie over actuele en toekomstige ontwikkelingen in en van de haven. FutureLand levert daarmee al jaren een belangrijke bijdrage aan de goede reputatie van de Rotterdamse haven, Havenbedrijf Rotterdam en het draagvlak voor de activiteiten en de ontwikkeling van het havencomplex.

Ook na de opening van Maasvlakte 2 in 2013 bleef de interesse hoog. Ieder jaar ontvangt FutureLand zo’n 110.000 bezoekers.

Het gebouw nadert bouwtechnisch het einde van zijn levensduur. Het Havenbedrijf gaat vanwege het succes nu een nieuw centrum laten bouwen. Het vindt het belangrijk om op deze manier te kunnen blijven informeren over belangrijke ontwikkelingen en wil geïnteresseerden de gelegenheid blijven bieden een kijkje te nemen in de keuken van de Rotterdamse haven.

Educatief Informatie Centrum

Het is de bedoeling dat ook het Educatief Informatie Centrum Mainport Rotterdam bij Rozenburg (EIC) gebruik gaat maken van het HEC. De besprekingen daarover zijn in volle gang. Het EIC heeft als doel jongeren te interesseren voor de haven, voor de vele mogelijkheden om er te werken en om bijpassende opleidingen te volgen. Jaarlijks ontvangt het EIC ruim 22.000. EIC is een stichting. In het bestuur zitten Havenbedrijf Rotterdam, Deltalinqs, STC-Group, Albeda en Stichting BOOR.

Om een haven van wereldklasse te zijn en te blijven is draagvlak onder relevante doelgroepen van groot belang. Door deze doelgroepen stelselmatig te informeren over voor de haven belangrijke ontwikkelingen werkt het Havenbedrijf aan de license to operate and grow. Het programma ‘Beleef de haven’ speelt daarbij een grote rol. In dit kader ontwikkelt het Havenbedrijf naast het nieuwe havenervaringscentrum op Maasvlakte 2 ook Port Pavilion aan de Leuvehaven, in het centrum van Rotterdam. Dat gaat op 15 juli open. Hier kunnen bezoekers inspiratie opdoen voor een bezoek aan de Rotterdamse haven.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -