- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsContargo gaat containerterminal in Weil am Rhein exploiteren

Contargo gaat containerterminal in Weil am Rhein exploiteren

- Advertentie -

Delen

Contargo heeft de Europese aanbesteding gewonnen voor de exploitatie van de containerterminal in de haven Weil am Rhein. Op 1 augustus neemt het de overslagactiviteiten over van de Rheinhafengesellschaft.

Daarmee breidt Contargo zijn activiteiten in de regio verder uit. Daarnaast gaan de bedrijven samen werken aan de verdere ontwikkeling van de haven Weil am Rhein.

Meer dan overslag

De haven Weil am Rhein vormt met zijn containerterminal een trimodale hub en dienstencentrum voor het bedrijfsleven in Zuid-Baden. “Daarom zijn we blij met de overname door een sterke partner als Contargo”, zegt Carlos Gingado, directeur van de Rheinhafengesellschaft Weil am Rhein.

“Als havenbedrijf hebben we vanuit onze publieke rol alleen de overslag van containers verzorgd. Omvangrijke logistieke diensten hebben we niet aangeboden. Met overslag alleen konden wij niet groeien en kon de terminal niet worden uitgebreid. Niet alleen wijzelf, maar ook de klanten van de containerterminal en de hele haven zullen van het grote logistieke netwerk van Contargo profiteren.”

Klant

Contargo Weil am Rhein verzorgt voor klanten in de regio Zuid-Baden al jaren containerlogistiek per binnenschip en spoor. “We zijn sinds jaren een belangrijke klant van de terminal Weil am Rhein”, zegt Holger Bochow, directeur van Contargo in Weil am Rhein, Bazel en in de Elzas. “Voor ons was het een logische stap om deel te nemen aan de aanbesteding. Hierdoor kunnen we Contargo verder ontwikkelen, onze integrale dienstverlening uitbreiden en de samenwerking met het havenbedrijf Weil am Rhein versterken.”

Investeringen

Ter voorbereiding op deze stap heeft het havenbedrijf de afgelopen vier jaar in de infrastructuur geïnvesteerd. De ontwikkeling van de terminal gebeurt nu samen met Contargo. Daarnaast gaat het havenbedrijf extra focussen op havenontwikkeling. De bulkgoedhaven en diverse infrastructuur worden verder ontwikkeld.

Voor Contargo ontstaan met het pachten van de containerterminal kansen en synergieën om de huidige krapte aan overslag- en opslagressources aan te pakken. Dit geldt ook voor de Contargo-vestiging in Zwitserland. Het beschikbaar houden van containers is voor de im- en exportstromen in de regio erg belangrijk. Contargo kan zijn aanbod op dit vlak nu uitbreiden. De diensten en activiteiten op de terminal in Weil am Rhein sluiten daarmee ook aan bij Gateway Basel Nord. Dat is een project van SBB Cargo, Contargo en Hupac in samenwerking met de haven van Bazel. De containerterminal voor de overslag naar en van vrachtwagens, treinen en binnenschepen wordt gebouwd op een voormalig rangeerstation van SBB Cargo in Weil am Rhein.

Pachten

De terminal zal door Contargo worden geëxploiteerd op basis van het – in de meeste Duitse havens gebruikelijke – ‘landlord-model’. Hierbij wordt een deel van de haven door een pachter uitgebaat. Het havenbedrijf Weil am Rhein is eigendom van de stad. Die gaf in 2016 groen licht voor het aanbesteden van de exploitatie van de terminal. De gunning ging naar de meest economische aanbieder.

Met een jaarlijks transportvolume van 2,1 miljoen TEU behoort Contargo tot de grote logistieke containernetwerken in Europa. Contargo integreert het containervervoer tussen de westelijke zeehavens, de Duitse Noordzeehavens en het Europese achterland. Naast 24 containerterminals in Duitsland, Frankrijk en Zwitserland heeft het concern zeven vestigingen in Duitsland, Nederland en België. Contargo heeft eigen scheeps- en spoordiensten.

De Rheinhafengesellschaft is een publiek bedrijf en op Duits grondgebied de eerste publieke Rijnhaven na de grens met Zwitserland. De stad Weil am Rhein heeft als hoofdaandeelhouder 90,2 procent van de aandelen. De Rheinhafengesellschaft exploiteert in Weil am Rhein overslaginstallaties voor containers en bulkgoederen. Daarnaast verhuurt ze in het havengebied terreinen, opslaghallen en kantoorruimte. De jaarlijkse binnenvaartoverslag bedraagt 450.000 ton.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -