- Advertentie -
- Advertentie -
HomeHalfjaarcijfers Rotterdam: meer containers, langere wachttijden voor binnenvaart

Halfjaarcijfers Rotterdam: meer containers, langere wachttijden voor binnenvaart

- Advertentie -

Delen

De containeroverslag in de Rotterdamse haven is in de eerste helft van 2025 met 2,7 procent toegenomen tot 7 miljoen TEU. Die groei leidt tot langere wachttijden aan de kade, vooral voor de binnenvaart, blijkt uit de halfjaarcijfers van het Havenbedrijf Rotterdam. 

De goederenoverslag in de Rotterdamse haven is in de eerste helft van 2025 met 4,1 procent gedaald. De krimp vond vooral plaats in de bulksegmenten. Tegelijkertijd zijn er dus meer containers overgeslagen en juist die groei leidt tot toenemende druk op de logistieke keten, met name op de binnenvaart. Wachttijden aan de landzijde lopen op, mede door de komst van steeds grotere schepen en nieuwe vaarschema’s.

De totale goederenoverslag in de Rotterdamse haven bedroeg in het eerste halfjaar 211 miljoen ton, 4,1 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De grootste dalingen werden genoteerd in de droge bulk (-8,9 procent) en natte bulk (-5,3 procent). In het containersegment nam de overslag toe met 2,7 procent tot 7,0 miljoen TEU, maar uitgedrukt in tonnen was sprake van een daling van 1,0 procent tot 66,5 miljoen ton.

Meer lege containers

De ogenschijnlijke tegenstelling tussen stijging in TEU’s en daling in tonnage komt vooral door een andere samenstelling van de lading. “Deze afname is te verklaren doordat er meer lege export containers zijn overgeslagen. Het aantal volle exportcontainers is afgenomen met 5 procent,” aldus het Havenbedrijf. Die afname hangt volgens het bedrijf samen met de “aanhoudend zwakke concurrentiepositie van de Europese industrie”.

Ook in het intercontinentale containerverkeer waren verschuivingen zichtbaar. Zo steeg de import uit Azië met 8,4 procent, en de overslag van en naar Noord-Amerika met 9,1 procent. De toename komt mede door “de toename van het aantal diensten sinds de wijzigingen in de alliantiestructuur in februari van dit jaar”.

Binnenvaart wacht langer

De toegenomen containeroverslag ging gepaard met uitzonderlijke drukte in de afhandeling. Volgens het Havenbedrijf heeft dit vooral gevolgen voor de binnenvaartsector en het wegvervoer. “Verschillende oorzaken, zoals de overgang naar nieuwe vaarschema’s (in- en uitfaseren van diensten), hoge call sizes, veranderende allianties, werkonderbrekingen en uitdagende weersomstandigheden aan het begin van het jaar hebben geleid tot oplopende wachttijden aan de landzijde van de operatie van de deepsea terminals.”

De situatie aan de zeezijde van de haven is beheersbaar gebleven. “Het aantal wachtende grote containerschepen is zeer beperkt. De betrouwbaarheid van de vaarschema’s is verbeterd en de verblijftijd aan de kade is afgenomen sinds begin van dit jaar.”

Ketensamenwerking

De congestie in de afhandeling van containers benadrukt volgens het Havenbedrijf de noodzaak van structurele samenwerking binnen de keten. “Oplossingen om het hele systeem efficiënter en weerbaarder te maken, moeten worden gezocht in structurele samenwerking binnen de keten. Havenbedrijf Rotterdam is daarover voortdurend in gesprek met alle partijen in de logistieke containerketen.”

Enkele voorgestelde maatregelen zijn gericht op beter benutten van bestaande infrastructuur. Genoemd worden: “meer wegvervoer buiten de piekuren, het bundelen en uitwisselen van containers op zogenoemde binnenvaartcorridors en het delen van data via digitale platforms.”

Breakbulk

Het segment breakbulk liet een lichte groei zien van 1,3 procent tot 16,0 miljoen ton. Binnen dit segment nam de roro-overslag toe met 0,9 procent, tot 12,9 miljoen ton. De volumes van en naar het Verenigd Koninkrijk zijn nog niet hersteld, maar het tweede kwartaal vertoonde volgens het Havenbedrijf “voorzichtige tekenen van herstel”.

Het stukgoed groeide met 3,0 procent, mede dankzij uitlevering van offshore windfundaties, stalen leidingbuizen voor het Porthos-project en een toename van staalplaten voor de offshore-industrie.

In het nat massagoed was de grootste daling zichtbaar bij minerale olieproducten (-21,5 procent), terwijl ruwe olie met 2,6 procent toenam tot 50,1 miljoen ton. LNG-overslag groeide met 9,0 procent. De overslag van overige natte bulk daalde met 5,9 procent, vooral door “lagere aanvoer van biodiesel uit China vanwege de antidumpingrechten en minder gebruik van palmolie als grondstof voor biodieselproductie in Europa”.

Militair transport

Volgens het Havenbedrijf blijft het belangrijk om ruimte te reserveren voor militaire en civiele logistiek. De haven speelt een centrale rol in de bevoorrading van Europa, wat ook relevant is in tijden van geopolitieke spanning.

“De ondersteuning vraagt van de haven ruimte, afmeer- en overslagcapaciteit voor de afhandeling van schepen en doorvoer naar het achterland over spoor, weg en water.”

Structurele problemen

De Rotterdamse haven worstelt met structurele problemen die de logistieke prestaties beïnvloeden. Zo is er sprake van netcongestie, stijgende kosten en uitgestelde investeringen in industrie en infrastructuur. Hoewel de overheid enkele maatregelen heeft genomen – zoals het schrappen van de plasticheffing en de herinvoering van de indirecte kostencompensatie ETS – blijven de zorgen groot.

Het Havenbedrijf stelt: “Consistent, duurzaam beleid in Nederland en Europa en bescherming van onze concurrentiepositie is noodzakelijk, wil de industrie kunnen overleven in Nederland en hier kunnen investeren in verduurzaming.”

Digitalisering en veiligheid

Naast fysieke infrastructuur investeert de haven ook in digitale weerbaarheid. In 2025 zijn er geen incidenten geweest op vitale systemen, maar een robuuste cybersecurity-strategie blijft volgens het Havenbedrijf noodzakelijk. Sinds begin dit jaar is Stichting FERM getransformeerd tot een nationaal platform voor de vijf zeehavens van nationaal belang, met als doel de weerbaarheid van digitale processen te versterken.

Lees ook:

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -