- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsEuropees Parlement steunt Binnenvaartrapport

Europees Parlement steunt Binnenvaartrapport

- Advertentie -

Delen

Het Europees Parlement heeft 14 september in Straatsburg met een ruime meerderheid ingestemd voor het Binnenvaartrapport van Caroline Nagtegaal-van Doorn. “Het toekomstbestendig maken van de binnenvaartsector door meer in te zetten op digitalisering en vergroening is hiermee een stap dichterbij”, reageerde de indiener.  

De VVD-Europarlementariër kwam met haar plan voor de binnenvaart omdat ze vond dat de sector te veel van de radar was verdwenen in het Europese transportdebat. “Dat wilde ik veranderen en laten zien dat de binnenvaart van ongekend belang is. Ook zij werken voor dag en dauw om ervoor te zorgen dat grondstoffen bij onze fabrieken aankomen, de kleding die we willen kopen in de winkel hangt en dat wij onze medicijnen kunnen ophalen in de apotheek. Het doel van deze aanbevelingen is dan ook dat het moet bijdragen aan de volledige erkenning van de Europese binnenvaart en het onbenutte potentieel.”

Verduurzaming van de vloot

In het rapport schetst Nagtegaal-van Doorn ook een tijdspad voor verdere verduurzaming van de vloot, met inzet op verschillende alternatieve brandstoffen. Daarbij moet rekening worden gehouden met de diversiteit aan scheepstypen.

“Meer dan een jaar geleden ben ik begonnen met binnenvaartspreekuren, omdat ik wilde weten wat er in de sector leeft op het gebied van duurzaamheid en digitalisering en hoe Europa daarin een rol kan spelen. Ik ben ontzettend blij dat het nu gelukt is om brede politieke steun voor mijn initiatiefrapport te krijgen van mijn collega’s in het Europees Parlement. Dat is geweldig, want de binnenvaartsector kan een grote rol spelen in het verder verduurzamen van ons goederentransport en personenvervoer, en werkt daar ook hard aan!”

Binnenvaartfonds

Nagtegaal-van Doorn roept de Europese Commissie op een Europees binnenvaartfonds te realiseren om de sector financieel te ondersteunen in de groene en digitale transitie. De binnenvaartsector bestaat vooral uit zelfstandigen, kleine familiebedrijven en mkb’ers, stelt ze. “Dit zijn hardwerkende ondernemers die letterlijk en figuurlijk op hun pensioen varen. Zij kunnen deze uitdaging niet alleen aangaan.”

“Het is dan ook goed dat de Commissie, na intensief contact, het belang van voldoende financiële steun erkent in het onlangs gepubliceerde actieprogramma voor de binnenvaart: NAIADES III”, aldus Nagtegaal-Van Doorn.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -