- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsElbe ontlast wegvervoer in coronatijden

Elbe ontlast wegvervoer in coronatijden

- Advertentie -

Delen

Door de lange laagwaterperiode konden in 2018 en 2019 veel zware machineonderdelen niet via de Elbe worden vervoerd, maar sinds begin dit jaar trekt de goederenvaart weer aan. De scheepvaart op de Elbe ontlast het wegvervoer nu vrachtwagens door de coronacontroles aan de Duits-Tsjechische grens vertraging oplopen.

De Elbe is een belangrijke transportroute voor machinebouwers die in de omgeving van de rivier gevestigd zijn. De onderdelen die ze maken, zijn vaak te groot en te zwaar voor spoor- of wegvervoer. De Alberthaven in Dresden heeft zich enkele jaren geleden toegelegd op de overslag van dergelijke projectlading.

Alberthaven

In het eerste kwartaal van dit jaar zag zijn in de Alberthaven al veel machineonderdelen, transformators en turbines op binnenschepen overgeslagen. Ook konden er drie scheepscasco’s worden opgehaald bij Tsjechische werven in Decin en Lovosice.

Door de coronacrisis wordt bovendien meer bulklading per binnenschip vanuit Tsjechië naar de havens in Saksen en Saksen-Anhalt gebracht. Op die manier is de lading tijdig op haar bestemming. Vrachtwagens moeten door de coronacontroles aan de grens lang wachten.

 Verruiming

De toename is voor de haven van Hamburg en de Elbe-Alliantie reden om opnieuw aandacht te vragen voor de Elbe als vaarweg. Het in 2017 goedgekeurde Totaalconcept Elbe moet nu dringend worden uitgevoerd, vinden ze. Havens en verladers aan de Elbe maken zich zorgen, want tegen vrijwel alle waterbouwprojecten uit het Totaalconcept zijn om milieuredenen bezwaren ingediend.

Milieuorganisaties eisten nog onlangs in een brief aan de Europese Commissie ook dat alle onderzoeken naar de realisatie van een Elbe-Oder-Donau-kanaal worden stopgezet. Als er niet wordt doorgepakt met het aanpassen van de Elbe dreigen veel locaties in Saksen, Saksen-Anhalt en Tsjechië voor de industrie verloren te gaan, aldus de Elbe-Alliantie.

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -