- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsBinnenvaart op Boven-Elbe stort in door tekort aan scheepscapaciteit

Binnenvaart op Boven-Elbe stort in door tekort aan scheepscapaciteit

- Advertentie -

Delen

Hoewel de Elbe in 2022 het hele jaar door bevaarbaar was, is de binnenvaartoverslag in de havens aan de Boven-Elbe met bijna 30 procent gedaald.

Dat meldt havengroep SBO (Sächsiche Häfen an der Oberelbe). De oorzaak is het tekort aan scheepscapaciteit op de rivier.

De totale overslag in de havens kwam uit op 2,96 miljoen ton. Dat was 6 procent minder dan in 2021, wat overigens een recordjaar was. De spooroverslag groeide wél: met 7,5 procent tot 1,35 miljoen ton. Vooral in Dresden en Torgau zijn veel goederen op treinen geladen. Tussen Dresden en Rostock en Dresden en Curtici in Roemenië pendelen iedere week twaalf treinen. Het aantal spoorverbindingen wordt dit jaar verder uitgebreid.

Overbelast

De containeroverslag in de haven van Riesa groeide met 3 procent tot 32.639 TEU. Containers worden tussen Riesa en de zeehavens Hamburg en Bremerhaven per spoor en binnenschip vervoerd. De Elbe was vorig jaar goed bevaarbaar, maar de binnenvaart had last van de grote drukte op de deepsea terminals. Dit zette een rem op het aantal containers dat via het water kon worden vervoerd.

In de havens van Dresden en Lovosice (Tsjechië) is veel projectlading op binnenschepen geladen. Het gaat onder meer om turbines en motoren. Toch was 2022 een mager jaar voor de binnenvaartoverslag op de Boven-Elbe. Deze daalde met 30 procent naar 54.000 ton.

De belangrijkste reden is dat er niet meer voldoende scheepsruimte  op de rivier ter beschikking staat. Veel bulkgoederen kunnen hierdoor niet meer over het water naar Tsjechië worden vervoerd.

Financieel recordjaar

De havens aan de Boven-Elbe hebben de afgelopen jaren geïnvesteerd in hun trimodale bereikbaarheid. Hierdoor kon het tekort aan scheepsruimte vorig jaar grotendeels worden opgevangen door andere vervoersmodaliteiten.

Puur economisch gezien was 2022 het beste jaar ooit voor SBO. De havengroep is sterk gegroeid en heeft een duidelijke winst gemaakt. Er zijn ook veel nieuwe banen gecreëerd. De Tsjechische dochter van SBO investeerde vorig jaar 1,5 miljoen euro in de uitbreiding van de infrastructuur in de havens van Decin en Lovosice.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -