- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsDubbele expositie watersporttekeningen Robbert Das

Dubbele expositie watersporttekeningen Robbert Das

- Advertentie -

Delen

Op 27 mei opent in Het Scheepvaartmuseum Amsterdam de expositie: Watersport in Perspectief. Die is gewijd aan tekenaar, ontwerper en futuroloog Robbert Das.  

De tentoonstelling laat diverse gedetailleerde perspectieftekeningen zien van Das, samen met andere objecten uit de omvangrijke watersportcollectie van het museum. Gelijktijdig is het werk van Robbert Das te zien bij GalleryMaritime in Colijnsplaat.

Futuroloog

Van jongs af aan maakte Robbert Das (1927) samen met zijn tweelingbroer Rudolf (1927-2020) tal van opengewerkte perspectieftekeningen van onder meer de scheepvaart, de luchtvaart en vervoer over land. Sinds 1966 publiceerden de gebroeders Das in een reeks boeken hun toekomstvisie op ruimtelijke ordening en transport en de eerste aanzetten tot de, volgens hen, noodzakelijke energietransitie. Sommigen van hun ideeën en voorspellingen zijn later werkelijkheid geworden, waardoor de broers steeds vaker als futurologen worden beschouwd.

Draavleugels

Robbert Das dacht graag en veel na over de toekomst en tekende diverse schepen ‘voor de toekomst’ met bijvoorbeeld draagvleugels die het schip bij hoge snelheid uit het water tillen. Hij bedacht – twintig jaar voordat het ook echt werd toegepast – een zwenkkiel voor meer stabiliteit en waardoor met een groter zeiloppervlak kon worden gezeild, wat veel meer snelheid van het schip mogelijk maakte.

Ook zijn ontwerpen van multi-hull-schepen zijn ultramodern en licht van gewicht. Met minimale waterweerstand lijken deze, op papier zeer snelle, schepen nagenoeg over het water te scheren.

Verkoop

De tentoonstellingsruimte in het Scheepvaartmuseum Amsterdam bevindt zich naast de opstelling met navigatie-instrumenten en scheepsmodellen van zeil- en motorjachten. De tentoonstellingenreeks is zowel een feest van herkenning voor de watersporter als een uitdaging voor de scheepsontwerper. Robbert Das blijft zijn bewonderaars fascineren met zowel esthetische als ontwerptechnische details.

Tot en met december 2023 is het werk van Das vast onderdeel in de verkooptentoonstelling in GalleryMaritime aan de Voorstraat 45 in Colijnsplaat. Daar zijn ook zijn boek Ocean Pioneers en een kalender met door hem gemaakte tekeningen van de bouw van de Batavia 1927 te koop is.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -