- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuws“Herstel stuw Roermond gaat voorspoedig”

“Herstel stuw Roermond gaat voorspoedig”

- Advertentie -

Delen

Rijkswaterstaat is tevreden over de voortgang van de reparatie aan de stuw Roermond. De aanleg van de tijdelijke dam was op 31 maart afgerond, twee weken eerder dan gepland. “In de eerste week van mei verwachten we de bouwkuip naar de stuw te verplaatsen.”

De fabricage van de bouwkuip is in volle gang. Deze kuip wordt gemaakt om zestien jukken te kunnen vervangen. Het is een stalen constructie van 7 bij 16 meter met een hoogte van 4,50 meter. De kuip maakt het mogelijk om per keer vier jukken droog te zetten en te vervangen.

“Daarnaast voeren we nog een aantal werkzaamheden uit; zo herstellen we in de kuip ook het beton aan de stuwvloer. Als het werk is afgerond wordt de kuip verplaatst naar de volgende vier jukken. Zo worden alle 16 jukken uiteindelijk vervangen in vier fasen.”

Duikers

Voordat we deze kuip kunnen installeren, verwijderen we hout/drijfvuil op de stuwbrug”, aldus Rijkswaterstaat. “Vervolgens worden alle schuiven in de Poirée-stuw (het deel van de stuw waarvan de jukken worden vervangen) getrokken en inspecteren duikers de locatie.”

“Daarna volgt een sonarinspectie. Dit betekent dat we met behulp van geluidsgolven de omgeving onder water ‘bekijken’. Als het nodig blijkt te zijn maken we de vloer tussen de tijdelijke dam en de Poirée-stuw verder schoon.”

Bouwkuip

De kuip wordt deze week via het water naar de kade in Echt getransporteerd. Dit transport zal bijna twee dagen in beslag nemen. Op de loskade in Echt worden de laatste werkzaamheden aan de kuip verricht.

“Op 1 mei verplaatsen we de kuip naar de stuw. Als de kuip op positie staat in de stuw en goed is afgedicht, wordt hij drooggepompt. Daarna kan er gestart worden met de werkzaamheden, de oude jukken worden verwijderd en uiteindelijk de nieuwe jukken geplaatst. Nadat de werkzaamheden in de jukkenkuip zijn afgerond, wordt de kuip gevuld met water. Tenslotte wordt de kuip met het drijvend materieel verplaatst naar de volgende locatie.”

Als alles voorspoedig verloopt verwacht Rijkswaterstaat ongeveer vijf weken bezig te zijn met het vervangen en herstellen van de eerste vier jukken.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -