Door de goden beschermd

0

Indertijd hadden nagenoeg alle Japanse koopvaardijschepen ‘Maru’ als achtervoegsel. Dat gebruik is in ongerede geraakt, maar toch bestaan ze nog, getuige deze imposante LNG-tanker.

Voor het woord ‘maru’ bestaat geen vertaling omdat het een begrip is dat men in andere talen niet kent. Het betekent iets ronds of cirkelvormigs, geeft aan of iets goed is, drukt genegenheid en bekoring uit en vertegenwoordigt schoonheid. Ook is het een Japanse jongens- en meisjesnaam, maar een meer toepasselijke uitleg is dat hiermee het schip door de goden wordt beschermd.

(foto Arjan Elmendorp)

Rondborstig

De sferische ladingtanks van het Moss Rosenberg-type ogen rondborstig, waarom zo’n tanker dan ook gekscherend ‘tietenboot’ wordt genoemd. Eigenaar is Trans Pacific Shipping, een joint venture tussen de Japanse rederij MOL en JERA, de grootste energiemaatschappij van Japan.

Het schip werd in 2019 opgeleverd door Kawasaki Heavy Industries in Kobe, maar vaart niet onder Japanse, maar Bahamaanse vlag.

De Sohshu Maru vervoert gas van het Freeport LNG-project in Texas, waarin JERA voor 25  procent participeert. Als de lading voor Japan bestemd is, past ze met een breedte van 49 meter net in de nieuwe sluizen van het Panamakanaal. De lengte is 300 meter en de tankcapaciteit bij min 163° Celsius 177.269 m³, wat in gasvorm 600 keer zoveel wordt.

Het BOG (Boil Off Gas) dat vrijkomt, bedraagt maximaal 0,08 procent per dag en wordt aangewend voor de voortstuwing. De DFDE-installatie (Dual Fuel Diesel Electric) genereert een snelheid van 19,5 knopen.   

tekst: Cees de Keijzer namens World Ship Society Rotterdam

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.