- Advertentie -
- Advertentie -
HomeRubriekWereldschepenOphef en geheim­zinnigheid rond Y721

Ophef en geheim­zinnigheid rond Y721

- Advertentie -

Delen

Rubriek over bijzondere schepen, verzorgd door vereniging World Ship Society Rotterdam.

Als een dief in de nacht liep ze vorige maand binnen, terwijl het al te donker was om de naam te kunnen lezen. Wel was de Nederlandse vlag herkenbaar en MarineTraffic identificeerde het schip als Y721, waarbij de foto een jacht toonde dat sowieso geen driemaster kon zijn.

Uiteindelijk bleek dat de in Alblasserdam liggende Y720 te zijn en met deze bouwnummers was verwarring ontstaan, temeer omdat de Y720 al onder de vlag van de Cayman Islands was geregistreerd als de Seven Seas van Steven Spielberg. Beide jachten werden
gebouwd door Oceanco en de Y721 was wezen proefvaren.

Over de Y721 ontstond ophef in Rotterdam, omdat voor een passage De Hef gelicht zou moeten worden. Daar werd van afgezien en de masten werden geïnstalleerd bij Greenport in de Eemhaven. Het ging gepaard met geheimzinnigheid, maar al gauw bleek dat voor de opdrachtgever geld geen rol speelde. Dat was Jeff Bezos, met een vermogen van 185 miljard dollar de op één na rijkste man op aarde. Hij vergaarde zijn vermogen met het e-commercebedrijf Amazon en is directeur van Blue Origin dat reizen in de ruimte organiseert.

De bouwkosten van de Y721 worden geschat op ruim 250 miljoen euro (al circuleren op internet ook bedragen van 430 en 500 miljoen) en de jaarlijkse kosten op zo’n 25 miljoen. Het jacht van 127 bij 16,70 meter gaat Koru heten, een symbool uit de Maori-cultuur. Van alle luxe voorzien is het ingericht voor achttien gasten en veertig bemanningsleden. Na de overdracht volgt registratie in George Town op belastingparadijs Cayman Islands.

tekst: Cees de Keijzer
namens World Ship Society Rotterdam

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -