- Advertentie -
- Advertentie -
HomeRubriekWereldschepenIn het zicht van De Ballentent

In het zicht van De Ballentent

- Advertentie -

Delen

Rubriek over bijzondere schepen, verzorgd door vereniging World Ship Society Rotterdam.

De Noorse Rederij Wilson heeft de grootste shortsea shipping-vloot van Europa en er gaat geen dag voorbij of er ligt er wel eentje in Rotterdam. De vloot omvat 140 eenheden van 1.500 tot 8.500 ton, waarvan het merendeel onder de vlag van Barbados vaart, met hoofdstad Bridgetown op de kont als thuishaven.

Wilson is gevestigd in Bergen en heeft tevens een vestiging op Heijplaat. Dat Rotterdamse kantoor startte in 2006 als Wilson Agency en behandelt alle aankomsten in Nederland en België. Vorig jaar waren het er meer dan 1.200.

De netjes in de verf zittende Wilson Rotterdam ligt aan de Parkkade te pronken in de zon met over de boeg het zicht op De Ballentent, die beroemd is om zijn gehaktballen. Wat ooit een houten douanedepot was, is uitgegroeid tot een begrip in Rotterdam en ver daarbuiten.

Het begon in de jaren na de Tweede Wereldoorlog als Café Maaszicht en specialiseerde zich in gehaktballen. Men won prijzen als de Gouden Gehaktbal en voor de Beste Havenkroeg. Op het laatst gehouden Rotterdams kampioenschap Gehaktballen Eten van RTV Rijnmond verorberde de winnaar in een half uur het recordaantal van tien.

De Wilson Rotterdam kwam in 2017 in de vaart en heeft een draagvermogen van 2.600 ton. De lengte is 88 meter en de maximum diepgang 4,10 meter.

Daarmee kunnen ver landinwaarts gelegen havens bereikt worden. Zo kan overzeese lading rechtstreeks door naar Duitsland en worden overslagkosten bespaard. Voor bruggen kunnen de voor- en achtermast gestreken worden.

Tekst: Cees de Keijzer namens de World Ship Society Rotterdam.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -