- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsDemonstratie met drones in Rotterdamse haven

Demonstratie met drones in Rotterdamse haven

- Advertentie -

Delen

Vandaag, 16 augustus worden in de westelijke Rotterdamse haven dronevluchten gehouden voor AMU-LED. Dit is het Europees demonstratieproject over de integratie van drones in het (stedelijk) luchtruim, waar Havenbedrijf Rotterdam bij is betrokken. Er wordt een scenario gespeeld met brand op een schip, een drone die gaat helpen, andere drones die daarvoor moeten uitwijken en de traumaheli die hetzelfde luchtruim gebruikt.

Drones worden in de Rotterdamse haven in toenemende mate ingezet door bedrijven in het havengebied bij incidenten, waterverontreinigingen en brandbestrijding, surveillance en inspecties, bij toezicht op havenoperaties en security, toezicht op schades, inspecties van installaties op terminals. Maar ook bij de aanleg en het onderhoud van infrastructuur, zoals wegen en bruggen en bij de uitstoot van emissies. Ook het Havenbedrijf zet steeds vaker drones in, in nauwe samenwerking met de Veiligheidsregio Rijnmond. Onder meer ter ondersteuning bij het toezicht door patrouillevaartuigen en inspecteurs en bij de bestrijding van incidenten.

Het Havenbedrijf vertrouwt erop dat in de nabije toekomst drones grote impact op logistieke ketens en slimme mobiliteit hebben. Nieuwe Europese regelgeving maakt de weg vrij voor het ontwikkelen van nieuwe toepassingen op het gebied van onbemand vracht- en personenvervoer. Snelle leveringen van cruciale productie-onderdelen naar schepen op zee en het veilige transport van mensen, bijvoorbeeld naar schepen en boorplatforms maar ook voor zakelijk vervoer in de haven, worden dan mogelijk. De komende jaren wordt hiertoe in stappen het luchtruim gereed gemaakt voor autonome vluchten.

AMU-LED

AMU-LED is een grootschalig demonstratieproject in het kader van het EU-programma Horizon 2020 voor onderzoek en innovatie. AMU-LED zal de veilige integratie van bemande en onbemande vliegtuigen demonstreren met het realiseren van steeds duurzamere, slimme steden als uiteindelijk doel. Dit gebeurt via het uitvoeren van vluchtdemonstraties met verschillende scenario’s, gebruikssituaties en toepassingen in stedelijke omgevingen. Het project is in 2020 begonnen. Inmiddels zijn demonstraties geweest in Cranfield in het Verenigd Koninkrijk. Een nieuwe demonstratie in Cranfield staat voor september gepland. De laatste demonstraties van AMU-LED vinden in september en oktober plaats in Santiago de Compostela.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -