Rijkswaterstaat inspecteert Zeeuwse rijksbruggen

0
De Kreekrakbruggen. (foto Joop van Houdt / beeldbank.rws.nl)

Vooruitlopend op groot onderhoud aan de Zeeuwse rijksbruggen, voert Rijkswaterstaat van december 2020 tot mei 2021 grondige inspecties uit. De inspecties moeten een nog beter beeld opleveren van de technische staat van de bruggen en helpen bij de keuzes van de precieze renovatiewerkzaamheden die vanaf 2023 gepland staan bij van project Samen werken aan een bereikbaar Zeeland.

Drone-inspecties

Een gespecialiseerd bedrijf is deze maand begonnen met drone-inspecties. De drones vliegen schuin boven en naast de bruggen, onder meer om beelden te maken van de staalconstructies.

Per dag zullen de dronepiloten gemiddeld één brug inspecteren. “Voor weggebruikers geven deze inspecties geen hinder en boven passerend scheepvaartverkeer wordt niet gevlogen”, meldt Rijkswaterstaat.

Pontons

Eind januari 2021 starten de aanvullende fysieke inspecties. “Met behulp van hoogwerkers, laagwerkers en pontons onderzoeken we bijvoorbeeld de staat van de voegovergangen (de overgang van het brugdek naar het wegdek), de opleggingen (het punt waar het brugdek op de pijlers rust) en de stalen constructies, zoals die van de bogen en leuningen.” Ook de betonconstructies, rijdekken, hemelwatervoorzieningen en elektrotechnische installaties worden bekeken.

Urgentie

De uitkomsten van de inspecties helpen Rijkswaterstaat bij het bepalen van welke werkzaamheden vanaf 2023 nodig zijn en in welke volgorde dat het beste kan. “Dit doen we bij voorkeur op basis van urgentie. De bruggen waar renovatie het hardste nodig is doen we eerst.”

Het gaat in totaal om tien bruggen in Zeeland: de twee Bathsebruggen, drie Kreekrakbruggen, de Postbrug, Slaakbrug, Tholensebrug, Vlakebrug en de Vossemeersebrug.

Hinder

De fysieke inspecties van eind januari tot mei 2021 brengen enige hinder met zich mee voor zowel het wegverkeer als de scheepvaart, geeft Rijkswaterstaat aan. “Op de vaarweg onder de bruggen door, geldt tijdelijk een snelheids- en breedtebeperking tijdens het uitvoeren van een aantal inspecties. Door middel van een BAS-bericht stellen wij de gebruikers hiervan tijdig op de hoogte.”

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.