- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsWél standaard voor haveninfrastructuur, maar geen eenheidsworst

Wél standaard voor haveninfrastructuur, maar geen eenheidsworst

- Advertentie -

Delen

Groningen Seaports en North Sea Port gaan voor hun maritieme infrastructuur vortaan de al door Havenbedrijf Rotterdam gebruikte standaard toepassen. Het gaat om steigers, bolders, kademuren, wegen en elektriciteitsvoorzieningen.

De drie havenbedrijven hebben daarvoor een overeenkomst gesloten. Ze wijzen op de voordelen van de standaardisatie: het is goedkoper, efficiënter en het verhoogt de kwaliteit van de haveninfrastructuur.

Uniformiteit

Havenbedrijf Rotterdam besloot in 2015 voor zijn maritieme infrastructuur de ontwerpvoorschriften vast te leggen en over te gaan tot standaardisering op basis van de jarenlange ervaring met havenbouw en -beheer. De standaarden maken het mogelijk projecten sneller te realiseren. “Ze zorgen voor uniformiteit, maar niet voor eenheidsworst.” Uiteindelijk krijgt elk project nog wel een uniek programma van eisen.

North Sea Port en Groningen Seaports gaan die standaarden gebruiken in hun toekomstbestendige haveninfrastructuur, wat tot de kerntaken van de havenbedrijven behoort. Met goede infrastructuur willen beide havenbedrijven de veiligheid in de haven verbeteren en maatwerk aan bedrijven en investeerders leveren. Ze zullen bovendien samen met het Havenbedrijf Rotterdam de ervaringen delen en werken aan de verdere ontwikkeling van de Nederlandse havenbouwstandaarden.

Veilige haveninfrastructuur

Betrouwbaarheid, beschikbaarheid, onderhoudbaar, veiligheid, gezondheid en duurzaamheid zijn de leidende principes bij alle voorschriften van de haveninfrastructuur. Internationaal is dit bekend onder het Engelstalige begrip ‘RAMSHE’ (Reliability, Availability, Maintainability, Safety, Health and Environment). Het streven is om op deze manier een soepele, voorspelbare en daarmee veilige uitvoering van de haveninfrastructuur te voorzien tegen optimale kosten.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -