Corona kost binnenvaart 120 miljoen euro per maand

1
(archieffoto Tekst & Toebehoren)

De corona-crisis kost de Nederlandse binnenvaart 120 miljoen euro per maand.
Dat hebben het CBRB en BLN-Schuttevaer berekend. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat had de binnenvaartorganisaties gevraagd om een indicatie van de economische schade voor de branche te geven.

“We zien dat de coronacrisis zeer grote gevolgen heeft voor de ladingstromen via de binnenvaart, zowel in de droge lading-, de container- als de tankvaart. In het personenvervoer is zelfs sprake van een totale terugval naar nul voor het hele seizoen. Onze inschatting is dat ook in het goederenvervoer over water de komende weken en maanden sprake zal zijn van veel vraaguitval.”

Terugval

CBRB en BLN-Schuttevaer verwachten de komende maanden een terugval van circa 40 procent voor het goederenvervoer en 100 procent voor de passagiersvaart. De omzet van de Nederlandse binnenvaart is normaal circa 2,6 miljard euro per jaar. Daarvan is ruwweg 90 procent goederenvervoer en 10 procent personenvervoer. In het goederenvervoer is de schade circa 80 miljoen euro per maand. De schade in het personenvervoer komt uit op ongeveer 37 miljoen euro per maand.

“Een eerste indicatie van de economische schade voor de binnenvaart als gevolg van de coronacrisis is dus bijna 120 miljoen euro per maand”, concluderen CBRB en BLN. Ze voegen eraan toe dat dit op basis van de Nederlandse CBS-cijfers is. “De binnenvaart is een internationaal opererende sector. De economische impact zal dan ook veel groter zijn.”

1 reactie

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.