- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsAb Initio staat voor innovatieve binnenvaart en groene koers

Ab Initio staat voor innovatieve binnenvaart en groene koers

- Advertentie -

Delen

“De Ab Initio laat wederom zien dat de sector een nieuwe, groene koers aan het varen is.” Dat zei Eroparlementariër Caroline Nagtegaal (VVD) vrijdag 2 september toen ze het nieuwe opleidingsschip van STC Group doopte. Dat gebeurde bij de STC-hoofdvestiging in Rotterdam, op de eerste dag van de Wereldhavendagen.

Het hypermoderne schip is voorzien van de nieuwste maritieme technologie, ook op het gebied van duurzaamheid. Zo wordt duurzaamheid met de paplepel in gegoten bij onze matrozen, stuurmannen én -vrouwen, aldus Nagtegaal. “Met dit prachtige schip worden jongens, en ik hoop vooral ook steeds meer meiden, nog enthousiaster gemaakt om in deze mooie maritieme sector te gaan werken.”

Het schip zal ook ingezet worden om leerlingen uit kwetsbare Rotterdamse wijken kennis te laten maken met de sector en te enthousiasmeren voor een maritieme toekomst.

Ab Initio staat in het Latijn voor ‘vanaf het begin’. En naast de start van duurzaam binnenvaartonderwijs, moet wat Nagtegaal betreft ook een start worden gemaakt met meer meisjes en vrouwen in de binnenvaart. “De binnenvaart moet booming worden voor hen. En dit schip, alleen al als mooi visitekaartje, gaat daaraan bijdragen”, aldus de Rotterdamse politica.

Zonnepanelen

Het duurzame schip heeft 40 accu’s aan boord die door zonnepanelen aan dek en walstroom opgeladen kunnen worden en over enkele maanden komt er een waterstofinstallatie aan boord. Groene waterstof wordt dan omgezet in elektriciteit en dus vaart het schip binnenkort zonder uitstoot.

Duurzaamheid heeft bij het ontwerp en de bouw van het 67 meter lange schip dan ook een grote rol gespeeld, legde Chris Kornet, algemeen directeur van bouwer Concordia Damen, uit: “Er is gebruik gemaakt van recyclebare materialen en de Ab Initio is uitgerust met een hybride voortstuwing. Niet alleen via een moderne Stage V-dieselmotor, maar ook elektrisch én op waterstof, via een brandstofcel.”

“Het schip kan zelfs gedeeltelijk eigen energie opwekken via 200 vierkante meter zonnepanelen. De eenvoudig om te wisselen generatoren maken de Ab Initio bovendien geschikt voor toekomstige brandstoffen en dus futureproof.”

Reuzestap vooruit

De Ab Initio – wat ‘van het begin’ betekent – vervangt de uit de jaren 60 stammende opleidingsschepen Prinses Beatrix en Prinses Christina en betekent ook qua veiligheid en comfort een reuzestap vooruit. Er zijn 39 slaapplaatsen aan boord, voor mannen en vrouwen.

De Ab Initio is een product geworden van samenwerking en steun uit de hele maritieme sector. Het initiatief is genomen door STC. Door sponsoring van onder andere de gemeente, Stichting De Verre Bergen en de betrokken bedrijven uit de maritieme maakindustrie – waaronder Concordia Damen – is een hypermodern schip tot stand gekomen dat tijdens de Wereldhavendagen veel bekijks trok.

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -