- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsBlij met doorgaan Sleepbootdagen Nijkerk

Blij met doorgaan Sleepbootdagen Nijkerk

- Advertentie -

Delen

In het weekend van 2 tot en met 4 september beleefde Nijkerk zijn 15e Sleepbootdagen. Na twee overgeslagen coronajaren zorgde het stralende zomerweer ervoor dat het evenement in de havenkom voor het gemeentehuis extra feestelijk was.

ABZ Diervoeding had ervoor gezorgd dat de kade bij het bedrijf een weekend lang leeg bleef. Zodoende was er plek voor de 45 historische sleepboten. Maar er was meer te zien en te beleven: Brandweer Gelderland gaf demonstraties, er waren tal van kraampjes, op het plein voor het gemeentehuis waren oude motoren te bezichtigen.

Petje af

Het koste Evert van der Horst en zijn vrouw Belinda en de andere vijf vrijwilligers flink wat moeite om het feest door te laten gaan. Zelf varen ze al veertig jaar met sleepboot Magda. “Door corona zijn er tal van extra regels voor het organiseren van evenementen bijgekomen, tot op het laatste moment moesten wij nog vragen van de gemeente beantwoorden.”

De twee jaar zonder Nijkerkse Sleepbootdagen kwam ook ter sprake in de openingsspeeches op zaterdag 3 september: burgemeester Gerard Renkema en roddelkoning Evert Santegoeds (Weekblad Privé en SBS6 Shownieuws) namen samen de vlootparade af vanaf de sleepvlet Challenger, die langs de vaartuigen voer.

“Ook voor ons is het lang onzeker geweest of het feest doorgang mocht vinden”, zei burgemeester Renkema. “Petje af voor de organisatie dat het ze gelukt is alles rond te krijgen. We zijn er in Nijkerk er echt blij mee.” Hij draagt het evenement in zijn dorp al vijftien jaar een warm hart toe. “Het is gewoon een leuk evenement geworden dat bij Nijkerk hoort en een vast punt op de agenda is geworden. Het evenement trekt altijd veel mensen.”

Gemoedelijk

Marco en Hannie van den Berg vierden deze sleepbootdagen op hun sleepboot Hannie. In het dagelijks leven zijn zij beroepsschippers. Tot voor kort op de Lucinda (1.015 ton), nu hebben ze even een sabbatical. De Lucinda is verkocht. Het varen kriebelt weer en gaat in de toekomst vast weer gebeuren.

“We varen nu met de Hannie de evenementen af en genieten van de verhalen en evenementen. Dit soort kleine evenementen zijn de leukste. Het is gemoedelijk en rustiger dan de grote sleepbootdagen, met meer contact met de schippers onderling. Maar de grote evenementen moet je ook meemaken.”

De Hannie is een Rijnsleepboot die in 1905 werd gebouwd bij Prins in Arnhem. Oorspronkelijk was het een stoomsleepboot. Later is hij omgebouwd tot motorsleepboot. De Hannie is inmiddels al vijftien jaar in hun bezit.

Honderd jaar

Het bereiken van de 100-jarige leeftijd leverde de Nautica van Willem en Tineke Dijkema een oorkonde op. De sleepboot werd in 1921 gebouwd bij Nicolaas Witsen in Alkmaar. Een andere 100-jarige sleepboot, de Epsilon, liep vlak vóór de sleepbootdagen een gebroken krukas op en kon daardoor niet naar Nijkerk komen. De eigenaar ontving wel een oorkonde.

tekst: Evert Bruinekool

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -