Museumschip Hudson gaat logeren in Rotterdam. Het schip, gebouwd in 1939, maakt tijdens de meivakantie ruim twee weken deel uit van de collectie van het Maritiem Museum Rotterdam in de Leuvehaven.
Op vrijdag 22 april zwaaien inwoners van Maassluis het schip in de vroege ochtend. Dat is gelijktijdig de start van het vaarseizoen in Maassluis. Burgemeester Edo Haan vaart mee met de Hudson. Hij draagt het schip in Rotterdam over aan burgemeester Aboutaleb.
Spektakel
Museumschip de Hudson verlaat rond acht uur in de ochtend van 22 april de haven van Maassluis. Dat gaat gepaard met het nodige spektakel. De voormalige zeesleper wordt naar Rotterdam gesleept door de Steenbank en de Tonijn. De Bruinvisch en het Maassluisje begeleiden de Hudson.
Aan boord van de Hudson zorgt een tiental roeiers ervoor dat de Hudson stevig wordt vastgemaakt aan de sleepboten. Tijdens het vastmaken van de Hudson zingt shantykoor Die Maeze Sanghers scheepsliederen. Rond twaalf uur meert de Hudson af in de Leuvehaven en draagt burgemeester Haan het schip over aan zijn collega Aboutaleb.
Maassluis Vaart
Voorafgaand aan het vertrek van de Hudson opent Haan het vaarseizoen. Dit gebeurt symbolisch door het hijsen van vlaggen met het nieuwe logo van het vaarseizoen: Maassluis Vaart.
De burgemeester ontvangt de vlaggen uit handen van kinderen van de Montessorischool. Twee vlaggen worden gelijktijdig gehesen: op de Hudson en in de maritieme vlaggenmast op het havenhoofd. Deze mast is een geschenk aan de stad Maassluis van de bekende Maassluizer Gerrit Malipaard. Vanaf half mei kan het publiek elke zaterdag varen op een van de historische schepen die Maassluis rijk is.
Museumschip Hudson
Zeesleper Hudson heeft een roemrijke historie. Het schip werd in 1939 te water gelaten. Het was een van de eerste Nederlandse motorsleepboten. In april 1940 vertrok de Hudson uit zijn thuishaven Maassluis om pas op 16 oktober 1945 terug te keren. Een reis van 66 maanden gedurende de Tweede Wereldoorlog.
Kapitein Ben Weltevreden voerde het bevel over de Hudson. Samen met zijn tien bemanningsleden heeft de zeesleper over de wereldzeeën gevaren. Van Freetown naar Algiers en van Normandië naar Maassluis. In zijn actieve leven als sleepboot heeft de Hudson vele schepen geholpen die in nood verkeerden.
In 1963 dreigde de sloop, maar de Hudson werd uiteindelijk toch doorverkocht. Jaren later is de Hudson in originele staat hersteld. In de vroegere machinekamer en in de bunkerruimtes is een tentoonstelling te zien: ‘Helden tegen wil en dank’.
De Hudson is van 23 april tot en met 8 mei gastschip bij het Maritiem Museum Rotterdam. Het vaartuig is daar elke dag te bezoeken van 11.30 tot 16.30 uur, behalve op maandagen.