- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsRotterdamse haven keert terug in maritieme hart van de stad

Rotterdamse haven keert terug in maritieme hart van de stad

- Advertentie -

Delen

De havenactiviteiten in Rotterdam trekken al decennia steeds meer richting zee. Daar is meer ruimte voor de schaalvergroting van de schepen, op- en overslag. In de stad is de haven nauwelijks nog zichtbaar. Om dat te veranderen opent Havenbedrijf Rotterdam op 16 juli het Leuvepaviljoen.

De nieuwe blikvanger aan de Leuvehaven, in wat tegenwoordig het Maritiem District heet, is een grotendeels uit glas opgetrokken paviljoen, ontworpen door Moederscheim Moonen Architects. Dankzij het opvallende en compacte ontwerp is er goed zicht op de Leuvehaven, die alweer jaren een museumhaven is. Het Leuvepaviljoen is een informatiepunt over de haven, herbergt werkplaatsen van het Maritiem Museum en twee horecazaken met terras.

Ambachten

In de publiek toegankelijke hout- en metaalwerkplaatsen van het Maritiem Museum zijn dagelijks maritieme ambachten te ontdekken. Hier worden de kranen en schepen uit de museumhaven onderhouden. Vanaf 30 juli is het Port Pavilion helemaal klaar. Hier maken bezoekers kennis met de haven van nu en krijgen ze inspirerende tips & trips om zelf in de haven op ontdekking te gaan.

De gemeente Rotterdam verbetert vanaf begin 2022 ook de ruimte rondom het paviljoen. Op de kade bij de haven van het Maritiem Museum komt meer groen. Er komen zitranden en ook de trappen worden aangepakt. Er is straks meer ruimte om te flaneren te spelen en de buitencollectie van het museum te bewonderen.

Maritiem District

In totaal worden zo’n 1.900 nieuwe woningen in het Maritiem District gebouwd, waarvan een deel al klaar is. “Het Maritiem District staat op de kaart als het hoogbouwcentrum van Rotterdam. Hier komen water, historie en de moderne stad bij elkaar”, zegt wethouder Bas Kurvers (Wonen en Bouwen). “Dat zie je ook terug in het transparante en stoere  Leuvepaviljoen. Op de kade is het prettig toeven. Het Havenbedrijf keert terug in het oude maritieme hart van de stad met een prachtig uitzicht op de historische schepen van het Maritieme Museum met op de achtergrond het nieuwe Rotterdam.”

Leuvepaviljoen
Het Leuvepaviljoen opent op 16 juli zijn deuren. (foto Havenbedrijf Rotterdam)

Nieuwe voordeur

“Op de plek waar de Rotterdamse haven ooit is ontstaan, openen we deze zomer Port Pavilion: de nieuwe voordeur van de haven, midden in de stad.” Aldus Allard Castelein, CEO van Havenbedrijf Rotterdam.

“Port Pavilion is de plek om bewoners en bezoekers te informeren en te inspireren om de haven in te gaan en zelf de grootsheid en diversiteit ervan te ervaren.  Een dynamische projectie op een fotomaquette laat bezoekers alle fietsroutes, uitkijkpunten, tours, attracties, stranden en natuurgebieden in en rondom de haven zien. Op enorme, bewegende beeldschermen laten we zien hoe groots, divers en contrastrijk de haven is. Absoluut de moeite van een bezoek waard.”

Maritiem Museum

“Het nieuwe Leuvepaviljoen met de maritieme werkplaatsen maakt ons museum af”, vindt Bert Boer, algemeen directeur van het Maritiem Museum Rotterdam. “De combinatie binnenmuseum, museumhaven met historische schepen en de publieksgerichte werkplaatsen maken het Maritiem Museum Rotterdam tot een van de leukste musea van Nederland. En dat in het hart van Rotterdam, de maritieme hoofdstad van Europa aan de Leuvehaven, de plek waar eind 16e eeuw de eerste haven werd gegraven. Mooier kan het niet.”

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -