- Advertentie -
- Advertentie -

M

- Advertentie -

Delen

Je zou denken dat de wereld overal hetzelfde is, omdat in Moskou, Mumbai en Mombassa dezelfde gele M op de hamburgertenten staat als op de Coolsingel. Vergeet het maar. Kun je het je voorstellen dat miljoenen Belgen naar Nederland zouden vluchten zoals de buurlanden van Venezuela nu meemaken?

Verschillen tussen landen zijn handig. Zo bleek het vóór de val van de muur voor slimme ondernemers in de binnenvaart voordelig schepen te gaan bouwen in wat toen nog het Oostblok was, zoals Polen en Joegoslavië. De betaling met westerse valuta voor die schepen was wellicht het zetje dat ze nodig hadden om het niet zo zaligmakende communisme van zich af te schudden. Uiteindelijk met gevolg dat in die landen de welvaart steeg en dus ook de loonkosten en de prijs van schepen.

Vervolgens trokken de ondernemers naar China. Pontons vol nieuwbouw­casco’s werden van Sjanghai naar Rotterdam gesleept. Deze durfinves­teerders profiteerden van de lage lonen in China en de Chinese overheid heette die westerse valuta (daar heb je ze weer) welkom en schiep een aangenaam ondernemersklimaat voor de Hollanders die bootjes kwamen bouwen. Hebben onze ondernemers ook hier een flinke steen bijgedragen aan de (kapitalistische) omwenteling die zich voltrok in het China van vlak na de eeuwwisseling?

Je kan zeggen dat die Nederlandse binnenvaartondernemers met hun slimme investeringen in nieuwe schepen opportunistisch van kans naar kans snelden voor het scheppen van een mooie nieuwe vloot (of mooie overcapaciteit, afhankelijk van hoe je daar tegenaan kijkt). Maar voor hetzelfde geld (echt?) hebben ze daarmee wereldhistorie geschreven. Kwestie van oorzaak of gevolg.

Hoe dan ook, ze hadden vast niet de intentie om het steeds maar kapitaal­krachtiger China in Afrika en Europa een steeds maar grotere vinger in de (logistieke) pap te geven. Die zo onschuldig klinkende Nieuwe Zijde­route wordt door velen als een bedreiging gezien. Het is niet alleen zijde die naar het Westen komt. Voor de verandering vloeit er geld (macht, invloed) deze kant op. Met Chinese euro’s (ze betalen niet in yuan) is
bijvoorbeeld de Griekse haven Piraeus uitgebreid (en die wordt dit jaar de grootste containerhaven in de Middellandse Zee). ECT is al jaren eigendom van een Chinees bedrijf. Het lijkt al bijna onmogelijk om zonder het Chinese Huawei een 5G-netwerk uit te rollen in Nederland.

We willen toch o zo graag ons graantje meepikken van de wereldhandel en China te vriend houden. We worden allemaal een tikkie Chinees en de verschei­denheid van de landen vervaagt. Een beetje politiek incorrect kun je stellen dat de wereld geel kleurt. En niet alleen de M van McDonalds.

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -