- Advertentie -
- Advertentie -
HomeRubriek“Ze komen speciaal voor onze smoskes naar Antwerpen”

“Ze komen speciaal voor onze smoskes naar Antwerpen”

- Advertentie -

Delen

Voorbereidingen in ’t Angeleke in 2010. (Foto A. Verdoren)

Op Het Eilandje in Antwerpen zitten horecazaken met klinkende namen zoals ‘De Waanzee’ en ‘Het Duvels Genot’. Maar één keer per jaar opent vlakbij een wel heel bijzondere snackbar de deuren. In ’t Angeleke kunnen bezoekers van de Open Scheepvaartdagen zich drie dagen lang te goed doen aan allerlei lekkernijen.

Snackbar ‘t Angeleke en de Open Scheepvaartdagen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ieder jaar weer zorgen de dames en heren (maar vooral dames) van het Rijn- en Binnenvaartmuseum ervoor dat hun gasten geen honger hoeven te lijden. Duizend hamburgers, 370 braadworsten, 320 maatjes, 23 kilo caracoles, 150 croque-monsieurs en stapels broodjes, hotdogs en taartjes – dát is wat de beursbezoekers en standhouders vorig jaar met elkaar verorberden. “Er zijn Nederlanders die speciaal voor onze smoskes en hamburgers naar Antwerpen afgezakt komen!”, aldus het culinaire comité.

Bakharing

De snackbar is ondergebracht in een tent naast de beursvloer, met zicht op het water. (Foto S. De Preter)

De menukaart van ‘t Angeleke is in de loop der jaren steeds langer geworden. Vanaf dit jaar worden er ook verse pannekoeken geserveerd. Veel uitbreiding zit er daarna niet meer in, zeggen de organisatoren. “Je hebt tegenwoordig voor alles een diploma nodig. Zelfs om friet te mogen bakken! Daar beginnen we niet aan.” En de vraag is of verdere uitbreiding noodzakelijk is, want ’t Angeleke heeft nu al veel lekkers te bieden. Het is een heel verschil met de eerste editie van de Open Scheepvaartdagen, toen er alleen maar bakharing te krijgen was. “In die tijd stonden we nog met tentjes op de kaai”, vertelt Albert Verdoren. “Het waren drie windstille dagen. En wij maar haring bakken. Op de duur was de hele kaai vergeven van de stank!”

Nieuw jasje
De hamburgers komen vers van de slager, de broodjes zijn met liefde gesmeerd. De horecaformule van ’t Angeleke wordt door de bezoekers alom gewaardeerd. En dat is reden genoeg om ze niet te veranderen. “Er is wel eens geopperd dat we beter een professionele catering zouden nemen. Maar dan zou het kostenplaatje volledig veranderen. Het zouden dan geen Open Scheepvaartdagen meer zijn zoals we die de afgelopen jaren gekend hebben. Juist omdat we zo laagdrempelig zijn, hebben we succes. Daar willen we dus liever niets aan veranderen.” Natuurlijk gaat ook snackbar ’t Angeleke gewoon mee met de tijd. Zo werden er vorig jaar nieuwe eettafels aangeschaft en dit jaar wordt de snackbar in een nieuw kleurtje gestopt. De bonnetjes zijn vervangen door jetonnen, wat een stuk handiger is.

Jonge ploeg

De braadworsten, hamburgers en smoskjes doen het ieder jaar goed. (Foto S. De Preter)

Nu de dames en heren van het Rijn- en Binnenvaartmuseum wat ouder worden, kunnen ze ook in de snackbar helpende handen goed gebruiken. Gerda Geuens, afkomstig uit de binnenvaart en werkzaam als nautisch arbeider bij het Havenbedrijf Antwerpen, wil vanaf volgend jaar de organisatie van het culinaire gedeelte overnemen. “Een vriendin van mij bakt al ettelijke jaren hamburgers en vroeg me een paar jaar geleden of ik wilde komen helpen. Zo ben ik erin gerold. Het lijkt me leuk om vanaf volgend jaar de coördinatie te verzorgen. Dit jaar kan het nog niet, omdat ik nog herstellende ben van een operatie.” Gerda staat er niet alleen voor, want behalve de mensen van het Rijn- en Binnenvaartmuseum zijn ook collega’s van het Havenbedrijf bereid om de handen uit de mouwen te steken. “We proberen alle vrijwilligers die ermee stoppen omdat ze te oud worden te vervangen door jongere mensen.”

De Kooi
Snackbar ’t Angeleke is geopend tijdens de beursuren. Wie na sluitingstijd nog wat wil drinken, is welkom in De Kooi. Het café bij de ingang van de Waagnatie wordt net als vorig jaar uitgebaat door voetbalploeg De Jokers. De opbrengst van de verkoop wordt gedeeld met het Rijn- en Binnenvaartmuseum.
De broodjes zijn al besteld, de beenhouwer slijpt zijn messen en ook met de bierbrouwer zijn afspraken gemaakt. U merkt het: ook de ‘innerlijke mens’ zal dit jaar weer niets te kort komen op de Open Scheepvaartdagen. “We hopen dat het weer lekker druk wordt”, aldus het organisatieteam.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -