- Advertentie -
- Advertentie -
HomeRubriekEen echte avond uit bij Restaurant DOK

Een echte avond uit bij Restaurant DOK [Joechjachen]

- Advertentie -

Delen

Dit Franse/Mediterrane restaurant in Zwijndrecht aan de Oude Maas is maritiem gemarineerd. Peter de Leeuw, de man achter het vuur en de uitbater, vertaalt samen met zijn medewerkers DOK in een culinair avontuur, ofwel een echte avond uit. DOK is anders!

De Open Keuken maakt van uw gerecht een smakelijk stilleven in het decor van de rivier, zijn schepen en het uitzicht op het meest geschilderde stukje Dordt. DOK verrast reeds bij de entree met een ‘visuele amuse’ van fraaie foto’s aan de muur, creatief geschoten en bewerkt door Peters levenspartner Sylvia, van Fotografie Sylhouette aan het Veerplein.

Peter de Leeuw. (foto’s  Fotografie Sylhouette)

Culinair maatwerk
Zelf staat hij in zijn open keuken. Met elke tafel heeft hij wel een ‘lijntje’. Gasten zien wat er bereid wordt. Transparant, daar houdt hij van.
“Vanachter de pannen contact met gasten en hen zien genieten van hetgeen we hebben bereid is mooi. Dan geniet ik mee.” Hij geeft advies aan tafel over een specialiteit of heeft een aanbeveling voor de wijn. Ofschoon de menukaart een ruime keus laat, serveert DOK eventueel op aanvraag uw delicatesse overeenkomstig wens.
DOK bereidt ‘culinair maatwerk’. Peter, die in de wereld van koken en lekker eten is groot geworden, zegt: “Kleine, vakbekwame leveranciers zijn onmisbaar voor kwaliteit. Ook het inspelen op seizoensproducten geeft een ‘twist’ in je manier van koken. Het menu blijft daardoor fris.”

Roman
Wanneer Nicky, een van de drie medewerkers, u aan tafel ‘placeert’ – zoals het in schoolterm heet – laat hij met inzet van zijn etiquette een stukje DOK-beleving proeven. Eenmaal voorzien van een aperitief laat de menukaart zich lezen als een culinaire roman. Zomaar een paar hoofdstukken: een proeverijtje met een vers afgebakken landbroodje of bordje mediterrane delicatessen als voorgerecht. Geitenkaas in filodeeg kan natuurlijk ook, of het roer om voor verse tonijn. Met een spannende rog, tong of dorade zit u middenin de ‘plot’ van dit verhaal. Lamsrack of eendenborst met sinaasappelsaus en pancetta omwikkelde kalfsbiefstuk op gegrilde groene asperges met peper-/portsaus, spelen hierin verleidende hoofdrollen.

Afslanken zit vanavond op de reservebank en waarom dan geen chocolat fudge brownie, ijs, mousse en rood fruit met witte chocolade. Het accent ligt op zelfgemaakt en vers. Ofwel een droom vertaald in een bord vol passie!
“Eén leverancier selecteert zelfs wijn waarvan de blend wordt afgestemd op het vlees dat hij ons levert”, vertelt Peter. Met een savig­-
non blanc of een pinot gris uit Hongarije gaat hij een paar smaken verder dan de geijkte chablis.
De inrichting heeft de sfeer tussen industrieel en chique, met hier en daar een eyecatcher. Tafels staan op gewoon of barniveau en natuurlijk is er een rustige hoek voor de mix van business en eten. Er is plek voor 43 gasten. Ofschoon dit volgend jaar wordt uitgebreid met een terras langszij de kade, oog in oog met de Dordtse dom. ‘Dok(ken)’ is genieten, voor een vriendelijke prijs.

Ambitie
Peter de Leeuw is een waterman en opgegroeid in Dordrecht. Een combinatie die eigenwijsheid tot gevolg heeft, zegt hij zelf. Niettemin is hij volgens partner Sylvia – met een knipoog – redelijk tolerant in de omgang. Wel een doener, denker en eenmaal gemotiveerd moeilijk af te remmen. De Leeuw bemoeide zich tot dusver met horeca in Nederland, maar keek ook een stukje verderop in Franse en Italiaanse keukens.
Na een aantal zaken voor anderen te hebben opgezet veranderde hij van koers. Het idee voor een eigen zaak sluimerde reeds lang. De liefde deed hem van Renesse naar Zwijndrecht verkassen en daar zocht hij een geschikte plek.
Sylvia zei: “Maak je droom waar, in de omgeving waar je bent opgegroeid”, waarmee ze hem een duwtje in de rug gaf. Crescent was een schot in de roos en hij richtte het in naar eigen zin.
De fotografe is alleen in DOK aanwezig met haar ingelijst werk. Zij heeft haar handen vol met onder andere trouwreportages, portretteren en cursisten klaarstomen voor – wie weet – de WorldPress Photo.

Door de bewoners van appartementencomplex Crescent – waarin het restaurant gevestigd is – uit te nodigen om eens achter de coulissen te kijken en te proeven, is het splinternieuwe DOK niet langer vreemd in de buurt. Ook vrienden, familie en relaties ‘ontkwamen’ niet aan een invitatie en lieten zich tijdens een officiële opening verwennen.
Ambitie: “Van DOK een succes maken. Jonge mensen opleiden en overbrengen dat lekker koken niet zo moeilijk is als je er plezier in hebt. Nu moeten we aan de slag met mise en place; vanavond zijn we voor zo’n 70 procent bezet”, verontschuldigt Peter zich.
Voor de krant is dit het sein om te vertrekken, maar we komen als gasten zeker nog eens terug.

Reserveren is verstandig. DOK is van woensdag tot en met zondag open vanaf 17.00 uur. Op de laatste vrijdag van de maand is er een 4-gangenlunch van 12.00 tot ongeveer 15.30 uur.

Restaurant DOK
Maasboulevard 134
3331 ML Zwijndrecht
(078) 612 07 80
[email protected]
www.dokrestaurant.nl

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -