- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsWaterbouwers: door KRW dreigen vaarwegen dicht te slibben

Waterbouwers: door KRW dreigen vaarwegen dicht te slibben

- Advertentie -

Delen

“Als de bevindingen in dit rapport uitkomen, dan betekent dit dat we geen dijken meer kunnen versterken, bruggen niet meer kunnen onderhouden en onze vaarwegen dichtslibben.” Dat stelt directeur Andrea Vollebregt van de Vereniging van Waterbouwers naar aanleiding van een onderzoek naar de Kaderrichtlijn Water.

De waterbouwers zijn geschrokken van de bevindingen van adviesbureau Witteveen+Bos. Dat deed voor Bouwend Nederland onderzoek naar de stand van de Nederlandse waterkwaliteit. In 2027 moet die voldoen aan de doelen van de Kaderrichtlijn water.  

Slechte waterkwaliteit

De Europese richtlijn waarborgt de kwaliteit van oppervlakte- en grondwater in Europa. In Nederland is die op veel plaatsen te slecht. Als dat in 2027 nog zo is, komt er mogelijk voor 86 procent van de geplande waterbouwprojecten geen vergunning. Dat staat in het op 18 april gepubliceerde rapport ‘Een KRW-risicoanalyse voor de vergunningen in de bouw en infrasector’.

Als de waterkwaliteit niet aan de norm voldoet, kan iets vergelijkbaars gebeuren als met de stikstofproblematiek: wettelijk zijn de bouwprojecten op en aan vaarwegen dan niet toegestaan.

In gevaar

De potentiële gevolgen zijn niet te onderschatten, waarschuwt de Vereniging van Waterbouwers. Er komt 17,5 miljard euro omzet per jaar in gevaar als bouwprojecten niet meer vergund kunnen worden. “Het blokkeren en belemmeren van dijkversterkingen en onderhoudswerkzaamheden biedt geen structurele oplossing voor het verbeteren van de waterkwaliteit, maar brengt wel andere gevaren met zich mee”, aldus Andrea Vollebregt.

De werkzaamheden en projecten zorgen niet alleen voor droge voeten, stelt ze, “maar ook voor bijvoorbeeld efficiënte transport en logistiek. Daarnaast moeten we ons realiseren dat we ons in een transitiefase bevinden, waarin we vol in moeten zetten op toekomstgericht en klimaatadaptief bouwen. Ook dat komt hiermee in gevaar.”

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -