Waarom mag ik nog geen examen ‘Kennis van de Rijn’ doen?

0

Mijn naam is Maurice Vranken. Ik ben 20 jaar oud en ik kom uit Nijmegen. Ik heb drie jaar op het Maritiem College in IJmuiden gezeten (opleiding tot matroos) en twee jaar op het Scheepvaart en Transport College in Rotterdam (opleiding tot schipper). Buiten mijn opleidingen om heb ik nog verschillende papieren behaald, onder andere ADN-C/AOVB, en ik ben ‘veiligheidsadviseur over de binnenwateren’.

Nu ben ik 20 jaar en in het bezit van vrijwel alle binnenvaartpapieren. Alleen nog niet het Rijnpatent, doordat men 21 jaar moet zijn om toegelaten te worden tot het examen ‘Kennis van de Rijn’. Dat vind ik erg jammer. Ik heb vorig jaar mijn schippersdiploma behaald en ik moet bijna twee jaar wachten tot dat ik het examen mag doen.

In mijn ogen zou iemand die klaar is voor het examen, en uiteraard de verplichte reizen per zone heeft gemaakt, gewoon toegelaten moeten worden tot het examen – ook al ben je jonger dan 21 jaar.

Stel dat je voor je 21e levensjaar al toegelaten zou worden tot het examen, en dat je dan wel het Rijnpatent pas mag aanvragen als je 21 jaar oud bent, dan zouden niet alleen ik, maar veel meer binnenvaartstudenten daar voordeel van hebben. Als je alle papieren achter elkaar kunt halen zonder oponthoud, dan blijft je in mijn ogen ook in het leerproces.

Reglementair vind ik het vreemd dat ik op mijn leeftijd wél bedrijven mag adviseren op het gebied van gevaarlijke stoffen, maar nog niet zonder iemand anders met een Rijnpatent zelfstandig de Rijn mag bevaren.

Maurice Vranken,
ms Delta

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.