Veel aanloop bij Prinses Beatrixsluis

0
(foto Rijkswaterstaat)

Ongeveer 750 bezoekers bezochten zaterdag 9 september de Prinses Beatrixsluis. Tijdens de Open Monumentendag was het de hele dag druk. Het grootste deel van de bezoekers nam deel aan een rondleiding door de bedienruimte met als letterlijk hoogtepunt een bezoek aan de heftorens.

De drukte ontstond al vóór openingstijd. Veel mensen moesten even wachten op hun rondleiding maar keken in de tussentijd hun ogen uit op het vrij toegankelijk deel van het sluiscomplex of gingen leuke gesprekken aan bij de informatiestands. Ook de bemanning van patrouilleschip RWS 24, dat vlak bij in het Lekkanaal lag, had veel aanloop aan boord.

(foto Rijkswaterstaat)

Witte huisjes

De bezoekers waren unaniem enthousiast. Sommigen kenden de sluis goed en hebben de bouw van de derde kolk op de voet gevolgd, anderen kwamen voor het eerst – soms van heinde en ver.

Jong en oud vonden het mooi om in de witte huisjes te kijken. Van hieruit worden alle drie de sluiskolken bediend. Op het balkon van de heftoren was goed zichtbaar hoe de twee historische kolken en de derde kolk werken, wat de verschillen zijn, hoe vooraf is nagedacht over toekomstig onderhoud en hoe ook met natuur en duurzaamheid rekening is gehouden.

Zwaaien

De drukte was ook voor schippers bijzonder. Zo meldde een schippersvrouw: “Toen wij gingen schutten stonden heel veel toeschouwers te kijken. Ik heb mijn armen lam gezwaaid naar alle kindjes.”

(foto Rijkswaterstaat)

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.