Veel aandacht voor en van jongeren

0

Vorige week was een drukke week voor het BVB. Twee dagen was het BVB in Rozenburg aanwezig tijdens het McPort Event en in het weekend tijdens de open dagen op het STC. Het BVB was daar met als doel jongeren bekend te maken met de opties die de binnenvaart kan bieden en hen hopelijk enthousiast te maken om te kiezen voor een binnenvaartopleiding.

McPort Event

Woensdag 15 en donderdag 16 november was het BVB aanwezig op het McPort Event bij het EIC Mainport in Rozenburg. Rond de 1.000 leerlingen uit de regio kwamen naar het educatie- en informatiecentrum om zich te laten informeren over werken in de haven. Wat kun je allemaal in de haven doen, welke beroepen zijn er en welke opleidingen heb je nodig om dat te worden? Dat en meer kregen de leerlingen mee.

Uiteraard mocht de binnenvaart hier niet ontbreken. De sector kan wel goed en gemotiveerd personeel gebruiken én heeft veel te bieden. Dus stond het BVB met divers foldermateriaal op de beroepenmarkt om de binnenvaart in de kijker te spelen. Op woensdag kwamen er 500 vmbo-leerlingen langs. Het BVB had die dag hulp van een ondernemer die meedeed aan de Beroepen Challenge. Hij kon als geen ander vertellen wat het is om aan boord te werken en wonen en wat je er allemaal voor in huis moet hebben.

Donderdag volgden 500 havo- en vwo-leerlingen het programma. Toch weer een heel andere groep, met andere interesses en ambities. Het BVB deed op donderdag ook mee met de Beroepen Challenge en kon de jongeren zo meer vertellen over de haven en de binnenvaart. Nu maar hopen dat we weer veel leerlingen enthousiast hebben kunnen maken voor een beroep in de binnenvaart.

Open dag STC

Vrijdagavond 17 november en zaterdagochtend 18 november stond het BVB op de open dagen op het STC. Veel jongeren met hun ouders kwamen langs om de school te bezoeken en zich te laten informeren over een maritieme opleiding. Het BVB heeft informatie gegeven over hoe het is om in de binnenvaart te werken en welke opties je hebt. Uiteraard ook veel informatie- en beeld­materiaal verspreid, waaronder de binnenvaartposters die met the Blue Road-app in 3D te bekijken zijn. Altijd zeer aansprekend voor de jeugd.

 

VR-bril eye-catcher voor Europees Parlement

Op 15 november vond in Straatsburg een Europese bijeenkomst plaats, georganiseerd door de haven van Straatsburg.
Tijdens dit event hebben de Europese Inland Waterway Transport-organisaties (IWT) en de Europese haven­sector aangedrongen op een strategisch plan voor de binnenvaart en op continuïteit in de Europese financiering van de waterwegen in de EU. Deze visie is gebundeld in een verklaring die EBU (European Barge Union), EFIP (European Federation of Inland Ports), de ESO (European Skippers Organisation) en INE (Inland Navigation Europe) tijdens het event overhandigden aan Violette Bulc, Eurocommissaris voor Transport en Wim van de Camp, Europarlementariër namens het CDA.

Er was ook een rondleiding door het havengebied. Het BVB had de VR-bril beschikbaar gesteld om de Europarlementariërs virtueel aan boord te laten stappen. Het laat de binnenvaart meer leven, want de politici stonden als het ware zelf op een schip aan het roer. Zo heeft Violette Bulc virtueel een stukje door Rotterdam gevaren. Een leuke ervaring en lang nog niet makkelijk!

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.