- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwbouwVario Groep versterkt vloot met mts Farvel

Vario Groep versterkt vloot met mts Farvel

- Advertentie -

Delen

De Vario Groep van familie Mandemaker heeft het mts Farvel in gebruik genomen. De tanker gaat varen voor Unibarge.

⇒ Kijk voor technische informatie over de Farvel op Vlootschouw.nl.

De doop was op 23 juni en werd verricht door Wilma van Rijn, de moeder van Dolderman-directeur Ferry van Rijn. Die gebeurtenis was onderdeel van de openingsfestiviteiten van het nieuwe pand van Dolderman, dat de afbouw van het schip verzorgde.

Met een iconische schaar van meer dan een meter lang knipte mevrouw van Rijn het lint door waaraan de champagnefles was bevestigd. Pas toen die voor de derde keer tegen de huid van de Farvel sloeg, ging hij kapot. Drie keer is scheepsrecht.

Zusterschip

De Farvel is een zusterschip van de Cito. Die kwam begin 2022 in de vaart en was voor de Vario Groep het eerste schip met Stage V-motoren van Caterpillar. “Dat bevalt heel goed, en dat geldt eigenlijk voor het hele schip”, vertelt Tim Mandemaker (19), die de afbouw namens de Vario Groep coördineerde. Hij gaat ook zelf op de Farvel varen.

“Een verschil is wel dat we nu ook voorop Caterpillars hebben: twee C18’s. Op de Cito staan drie MAN’s. De twee C18’s hebben samen net zoveel vermogen. Die waren destijds echter nog niet leverbaar.”

De doop was op 23 juni. (foto Tekst & Toebehoren)

Een andere wijziging is dat de roef van de voormachinekamer iets verhoogd is. Tim: “We hebben ook de spanten omgedraaid, waardoor we op het onderste niveau een glad plafond hebben  en meer stahoogte hebben weten te creëren.”

Er is nóg een verschil, laat hij erop volgen: “We hebben nu naast de boegschroeven, ook koproeren geplaatst. Die zijn elektrisch bedienbaar. Ze zakken onder het schip vandaan. Als je dan leeg bent hoef je in principe geen boegschroef te gebruiken.”

Verder is alles identiek aan de Cito, zegt Tim. Ook de onderaannemers en de afbouw werd weer door Dolderman Motoren verzorgd – net als vier vorige schepen van de Vario Groep.

Andere afbouwlocatie

Maar wel op een andere afbouwlocatie. De Farvel is namelijk het eerste schip dat volledig werd afgebouwd op Doldermans nieuwe plek aan de 2e Merwedehaven. “Dat was een stuk relaxter”, kijkt Tim terug. “Met een beter kraanbereik en betere infrastructuur – onder meer het aantal parkeerplaatsen en de ruimte voor vracht­wagens. En alles is nieuw, da’s ook fijn.”

(foto Dijvler)

De Farvel is 135 meter lang, 17,50 meter breed en beschikt over twaalf tanks. Het laadvermogen is 8.600 ton. Rensen-Driessen Shipbuilding leverde het schip compleet en tekende ook voor de bouw van het casco, dat uit China afkomstig is.

Het casco arriveerde in oktober vorig jaar in Nederland. In overleg werd pas in januari met de afbouw gestart. “Zodat we op de nieuwe locatie van Dolderman konden beginnen en niet halverwege hoefden te verhuizen.”

Familietraditie

Tim kon bij de afbouw terugvallen op zijn vader Dennis. Maar hij had bij de Cito en nog drie andere schepen ook al het hele traject meegemaakt zodat hij wist wat hij kon verwachten. Toch was het in de coördinerende rol wel anders. “Je hebt meer verantwoordelijkheid en bent meer bezig met de indeling, bijvoorbeeld van de machinekamer, en hebt een bepalende rol voor het eindproduct. Het was leuk om te doen, het viel niet tegen. Ik wist wel wat ik kon verwachten.”   

Zijn oudere broer Matthijs was vrijwel gelijktijdig projectbegeleider voor mts Servus. Dat werd bij Asto Shipyard afgebouwd en op 31 maart gedoopt. “Mooi om te zien hoe ze dat beiden gedaan hebben”, zegt Dennis niet zonder trots. “We hebben regelmatig overleg gehad. Vooral telefonisch, ik hoefde er niet steeds bij te zijn.”

De naam van het schip past helemaal in de familietraditie. Ook ‘Farvel’ is een groet. In dit geval uit het Deens; het klinkt een beetje als het Nederlandse ‘vaarwel’. Dat is meteen een mooi motto voor de nieuwe aanwinst en de bemanning.

(foto Media-Creators)

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -