Vaarwegbeheerders gaan AIS-gegevens delen met Rijkswaterstaat

0

Havenbedrijf Rotterdam, de Kustwacht en de Permanente Commissie van Toezicht op de Scheldevaart hebben met elkaar afgesproken gegevens uit AIS (Automatic Identification System) in hun beheergebied te delen met Rijkswaterstaat. Het gaat om de namen en posities van schepen.Het doel hiervan is dat Rijkswaterstaat een beter overzicht krijgt van het scheepvaartverkeer op de grote vaarwegen. Die dienst gaat de informatie gebruiken voor een vlotte en veilige afwikkeling van het scheepvaartverkeer.

De partijen tekenden 24 november een overeenkomst hierover tijdens de Netwerkbijeenkomst Scheepvaart Verkeersmanagement die Rijkswaterstaat samen met het Havenbedrijf Rotterdam, provincie Overijssel, LINC-Logistiek Intermodaal Netwerk.com, Bureau Telematica Binnenvaart en TU Delft organiseerde.

Doorstroming
Door de afspraken verwacht Rijkswaterstaat de scheepvaart in de toekomst een betere dienstverlening te kunnen leveren op de grote vaarwegen. Zo hoeven schepen zich bijvoorbeeld niet meer telkens aan te melden bij de verkeersposten van Rijkswaterstaat zodra deze automatisch over de AIS-gegevens beschikken.
"De doorstroming van het verkeer op de vaarwegen zal daarmee verbeteren", aldus Rijkswaterstaat. "Met een betrouwbare reistijd kan de binnenvaart beter aansluiten op de wensen in de logistieke keten."

Verkeersmanagement
Het delen van AIS-gegevens is een randvoorwaarde voor de inrichting van de ‘Verkeersmanagementcentrale van Morgen’, zoals die Rijkswaterstaat voor ogen staat. Binnen dit project, dat nu van start gaat, wordt onderzocht hoe de toekomstige verkeersmanagement­centrales er uit moeten zien op het gebied van dienstverlening, werkprocessen en technische voorzieningen.
"De AIS-gegevens zorgen er op termijn voor dat Rijkswaterstaat op basis van de actuele informatie goede verkeersprognoses kan maken voor bijvoorbeeld sluisplanningen."

Beter benutten van de vaarwegen
Het project “Verkeersmanagementcentrale van Morgen” is onderdeel van het programma Impuls Dynamisch Verkeersmanagement Vaarwegen. Binnen dit programma werkt Rijkswaterstaat tot en met 2013 aan het verbeteren van de betrouwbaarheid van reistijden en een verbeterde doorstroming van de binnenvaart in Nederland.
"Daarmee stimuleert Rijkswaterstaat de binnenvaart als een alternatief voor het vervoer over de weg. Het programma bereidt zo de binnenvaart voor op de groei van het goederentransport door de aanleg van Maasvlakte 2. Met een vlotte en veilige doorstroming van het scheepvaartverkeer kan Nederland de positie als internationaal logistiek knooppunt behouden."
Rijkswaterstaat voert het programma uit in samenwerking met vaarwegbeheerders, vervoerders, verladers, havens en terminals.

Wilt u reageren? Mail dan naar redactie@binnenvaartkrant.nl.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.