Uitglijder

0

De winter heeft zijn intocht gedaan ook al is het officieel nog steeds herfst. We mochten alvast genie­ten van de verandering van mooie roodbruine kleurschakeringen van de boombladeren naar weelderige witte boomtoppen. Zeker als je je in een bosrijke omgeving bevond, leek de wereld een prachtig sprookje.

Tot de eerste vriesnacht… daarna was het voor iedereen die de weg op moest een echt drama. Sneeuw is al vervelend op de weg, maar tegen een ijsbaan op de weg zijn zelfs de beste winterbanden niet bestand. Met als gevolg flinke files op de wegen.

Het blijft dan ook bijzonder dat menig waaghals toch probeert om in te halen met een aardige snelheid. Verschillenden hebben dan ook een aardige glijpartij gemaakt. Met enig geluk is een onschuldige mede­weggebruiker niet meegesleurd op deze onvrijwillige glijbaan. Gelukkig ging het in bijna alle gevallen alleen om blikschade.

Je kunt ook een flinke uitglijder ma- ken als bij controle van je dienst­boekje blijkt dat je de benodigde gegevens niet hebt ingevuld doordat je dacht dat dit niet meer nodig was, terwijl dit wel had gemoeten.

Hoe zit dat nou eigenlijk? Heb je een Groot Vaarbewijs? Dan hoef je het dienstboekje (alléén) op de binnenwateren niet meer in te vullen en te laten stempelen. Op de Rijn moeten de reizen wel ingevuld en afgestempeld worden en het boekje geldig gehouden worden.

De enige uitzondering is de speciale stempel op bladzijde 10 van het dienstboekje die verkrijgbaar is bij de SAB. Met deze stempel hoeven de reizen niet meer ingevuld en afgestempeld te worden op alle vaarwegen.

Nog zo’n uitglijder kunnen de bunkerverklaring en het S-formulier zijn. Let op dat beide formulieren de juiste informatie vermelden.
Voor de bunkerverklaring geldt bijvoorbeeld wie er verantwoordelijk is voor de betaling van de afval­beheersbijdrage. Met name de vermelding van de hoeveelheid gebu­nkerde liters gasolie gaat weleens fout. Ook moet het te betalen bedrag aan afvalbeheersbijdrage op de bunkerverklaring vermeld staan.

Het S-formulier dient exact weer te geven wat je hebt afgegeven aan de ontvangstvoorziening. Toch komt het met enige regelmaat voor dat er door de schippers ‘blind’ voor akkoord getekend wordt. Controleer beide documenten altijd goed vóór je voor akkoord tekent.

Kijk bij de betaling van de afval­beheersbijdrage ook op de betaal­automaat of het aantal liters klopt vóór je de ecokaart door de auto­maat haalt. Op de pinbon die je na de betaling ontvangt, worden het aantal gebunkerde liters en de betaalde afvalbeheersbijdrage bevestigd.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.