Toch investeren in nieuwbouw Bontekoe

0

Ze zijn nog hartstikke jong (rond de dertig), pas twee jaar zelfstandig enze hebben beiden geen roots in de scheepvaart. Toch hebben voormalig elektricien Mischa Effern (die als zeeverkenner in contact kwam met het varen) en zijn vrouw Bianca (kapster van huis uit) het voor elkaar gebokst om op een gloednieuw schip te varen. Onder meer dankzij de steun van Patrick Hut van scheepsmakelaardij Schipkopen.nl, die medevennoot is van het motorschip Bontekoe.

De naam van het schip heeft niets te maken met het bekende boek ‘De scheepsjongens van Bontekoe’.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de naam van het schip heeft niks te maken met het bekende, verfilmde boek De scheepsjongens van Bontekoe. Het nieuwe, 110 bij 11,45 meter grote schip met een laadvermogen van 3228 ton is vernoemd naar de meisjesnaam van Bianca. En ook de naam van de cv waaronder de Bontekoe vaart, heeft betekenis. Als liefhebbers van de Formule 1 vernoemden zij deze naar de grand prix van Maleisië: CV Sepang Shipping.

Schipkopen.nl
Dankzij Schipkopen.nl kregen Mischa en Bianca de kans om hun oude beunschip te verruilen voor een gloednieuw vrachtschip. “Horizonverbredend”, noemt Mischa het. “De meeste schippers wachten met zo´n investering tot ze boven de veertig zijn. Maar wij kregen gelukkig de kans en vroegen ons af: ‘waarom niet nu?’ We hebben heel veel tijd om deze investering terug te verdienen, om echt iets moois op te bouwen.”
Toegegeven, de tijd zat niet mee. Op het moment dat het nieuwbouwproject goed en wel in de steigers stond, brak de economische recessie uit. Voor schipkopen.nl was dit echter geen reden om de stekker eruit te trekken. Mischa: “Schipkopen.nl is een makelaar die zich focust op veel meer dan alleen de eigen winst. Ook starters in de binnenvaart kunnen bij hen terecht. Schipkopen.nl maakt klein beginnen mogelijk. Wij zijn door deze mensen uitstekend begeleid. Zo regelden zij alle papierwerk voor ons. Hun service is ronduit geweldig.”

Niet kieskeurig
Over de economische malaise zegt Mischa zich niet zo druk te maken. “Het is heel simpel: het gaat goed of het gaat goed fout. Het enige dat wij kunnen doen is hard werken. We hebben geen contract, varen in de losse markt en pakken elke vracht aan die we met ons schip kunnen vervoeren. We zijn niet kieskeurig en bellen zelf actief bevrachters als we om vracht verlegen zitten.”
“We varen 24 uur per dag, zeven dagen per week als het moet. Ook op zondag. Daarom is ons schip voorzien van heel veel woonruimte. Qua verblijfsruimte lijkt het wel een hotelschip. Maar krijgen we het druk, dan hebben we in elk geval voldoende woonruimte voor personeel.”

Voor R & R Keukendesign uit Oss was dit het eerste project aan boord van een binnenschip. (foto’s Jan Johan ten Have)

Schipkopen.nl coördineerde als makelaar de aankoop van het casco. Het casco is identiek aan dat van de Rean-L van Pefki BV. Dat betekent dat de kop van het schip helemaal dicht is als de ankers binnen zijn. De onderkanten van de ankers vullen de ankergaten, zodat die zo weinig mogelijk water scheppen en daarmee minimale weerstand veroorzaken.
Daarnaast is de Bontekoe uitgerust met een zogeheten ‘tip rake’-schroef van Wärtsilä. Dit type schroef heeft schroefbladen met kromme toppen, wat behoorlijk wat extra rendement oplevert. Bijkomend voordeel is dat de tip rake-schroef ook nog eens stiller is dan de meeste andere schroeftypes. Om nog meer rendement te behalen is de tunnel ongeveer een spantlengte extra doorgetrokken.

Afbouw
Voor de afbouw kwam echtpaar Effern terecht bij scheepsafbouwbedrijf Hasselt, het samenwerkingsverband van Machinefabriek Hasselt en Admiraal BV jacht- en scheepsbetimmeringen. Over het werk van en de samenwerking met het bedrijf zijn Mischa en Bianca zeer goed te spreken. “Het was ronduit perfect”, zegt Bianca. “Je bent daar nog mens en geen nummer. De sfeer is er prima, mede doordat er vrijwel nooit sprake is van stress. De medewerkers staan er altijd voor je klaar en doen nergens moeilijk over.”
En ook over de toeleveringsbedrijven is zij vol lof: “De meewerkende bedrijven zijn uitstekend op elkaar ingespeeld. Hoe druk het soms ook kan zijn, ze blijven hun werk goed doen. Zonder iemand anders tekort te willen doen, wil ik onze afbouwcoördinator Gerard Admiraal even in het bijzonder noemen. Hij heeft uitstekend werk verricht. De coördinatie van de gehele afbouw, inclusief de onderlinge samenwerking van alle toeleveringsbedrijven, was optimaal.”

Woning
Vol trots toont Bianca de riante woning op het nieuwe schip. Bijvoorbeeld haar keuken, gebouwd door R & R Keukendesign uit Oss. Voor het keukenbedrijf was dit voor het eerst een project aan boord. De markante keuken, met horizontale houtnerf, natuurstenen blad en greeploze deuren en lades, valt bijzonder in de smaak. Hetzelfde geldt voor de betimmering, uitgevoerd door Admiraal, opvallend door onder meer de zwevende bedden.
Hoe tevreden echtpaar Effern en compagnon Hut ook zijn over het resultaat, een groot feest ter gelegenheid van de ingebruikname is er niet gehouden. Daar komt bij Effern dezelfde nuchterheid om de hoek die hij zo waardeert in de Overijsselse partners: “In deze tijd kun je beter eerst zorgen dat je wat verdient voordat je het uitgeeft. Maar dat maakt het gevoel er bij ons niet minder om. Met de ingebruikname van de Bontekoe gaan wij een nieuwe fase in ons leven in.”

(Jan Johan ten Have)

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.