Terug naar het normaal

0

De afgelopen tijd was het op diverse gebieden nogal spannend en naar verwachting zal dat ook ­nog wel een tijdje zo blijven. Ook de binnenvaart heeft een tik gehad van de coronaperiode en probeert weer zo goed als het gaat overeind te krabbelen. De ladinghoeveelheden liepen aardig terug.

De eindexamenkandidaten op onder meer de binnenvaartopleidingen mochten hun middelbare schoolperiode afsluiten met een zogenaamd coronadiploma. Alles verloopt anders dan standaard. Is dit diploma dan minder waard? Welnee, de benodigde lesstof is allemaal behandeld, maar de afsluiting verliep wel heel anders dan gepland. Geen eindfeest en voor de meesten ook geen examenreis. Gelukkig zijn de vakantievoorschriften weer een beetje versoepeld en kunnen we deze zomer weer voorzichtig een vakantie boeken.

Dit doet denken aan het verhaal in de column van mei vorig jaar, over twee schepen aan de Bomkade in Dor­drecht die hun laadruimen tot zwembad hadden omgetoverd. Een heerlijk verfrissend idee, waar toen veel mensen van mee mochten genieten. Deze schepen hebben hun eigen sanitaire voorzieningen en kunnen hun vakantie vieren waar ook maar gewenst… en dat met een privézwembad. Dat klinkt toch aardig coronaproof.

Maar alle gekheid op een stokje, het is natuurlijk fijn dat we langzamerhand, zolang er geen terugslag komt, weer een beetje terug kunnen richting het normaal. Niet het nieuwe normaal, maar gewoon zoals het was.

Even de hand op elkaars schouder kunnen leggen als het even tegenzit. Elkaar even een handje helpen als er wat handen tekort komen en even met z’n allen straks een pilsje kunnen pakken op de goede afloop.

Als we het op wereldwijde schaal goed blijven doen, dan komt de goederenstroom ook weer meer op gang en zal het ladingaanbod hopelijk weer snel toenemen.

De SAB verheugt zich in ieder geval op de hoeveelheid instromers bij de binnenvaartopleidingen die een dienstboekje komen aanvragen. Deze instromers krijgen een dienstboekje met voorlopig de functie deksman. Bij aanvang van het schooljaar krijgen ze van school een ondertekende en afgestempelde sticker waarmee ze bij de SAB de functie deksman kunnen laten ophogen naar de functie lichtmatroos.

Ieder jaar moet deze sticker gestempeld worden door school als bewijs dat de opleiding nog gevolgd wordt, zodat de verkregen functie kan worden behouden totdat het diploma is behaald.

Gelukkig is de passie voor werken op het water niet afgenomen. Misschien dat het mooie weer van de afgelopen tijd de zintuigen een klein beetje heeft geprikkeld om deze passie
levendig te houden?

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.