Sleepwet

0

Onze leider van het Vrije Westen heeft de oplossing bedacht voor het feit dat gefrustreerde apen in zijn land met automatische wapens een school binnenlopen en oneindig verdriet veroorzaken: geef elke leraar een revolver of pistool en laat ze terugschieten. Buitenkansje voor de leerkrachten die geen orde in de klas kunnen handhaven. “Wie schoot er een propje?”

Een kind van acht begrijpt al dat je daarmee een hopeloze gewelds­spiraal creëert. Dat ontdek je namelijk als je cowboytje en Indiaantje speelt. Iets dat na Zwarte Piet en de zeeheldenbuurt wordt verboden in Nederland omdat het geweld verheerlijkt. Waag het niet online een indianentooi (of een doos negerzoenen) te bestellen, want dat ziet de AIVD of MIVD onmiddellijk, als tenminste de sleepwet erdoor komt.

Voor de binnenvaart klinkt een sleepwet als iets dat in de jaren 50 van de twintigste eeuw al ouderwets was. De sleepwet is de radicale keuze voor veiligheid boven privacy. Als een instantie alles weet wat iedereen doet, dan wordt het land behoed voor terroristische aanslagen. In theorie. Een denkwijze
die een beetje neigt naar alle leraren een proppenschieter geven om geweld te voorkomen.

Maar de tijden veranderen. Het is echt nog niet zo gek lang geleden dat Kees de Vries en Annemarie Jorritsma bij een Schuttevaervergadering over eieren moesten lopen om schippers niet voor het hoofd te stoten, die vonden dat AIS hun privacy aantast.

Over de sleepwet (de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten) gaan we binnenkort een referendum houden. Een historisch referendum, want het zal het laatste zijn. Het hologram van Lilian Marijnissen raadde aan tegen te stemmen zodat de regering zou begrijpen dat je het refe­rendum niet af mag schaffen. Af en toe begrijp ik Lilian Marijnissen niet, al heeft de binnenvaart veel te danken aan de SP want die is al twintig jaar de enige partij die begrijpt hoe belangrijk de binnenvaart is voor Nederland, zelfs zonder vergroening.

We kunnen deze week weer fijn aan ons groene imago gaan werken als een hele, nieuwe generatie zich er plots van bewust wordt hoe rijk ons land is aan sloten, kanalen en rivieren. Een goed moment om het ijs te breken en even flink duidelijk te maken dat niets de binnenvaart tegenhoudt.

Al zal het niet veel sympathie oproepen als je nu met een promotieschip door de Friese vaarwegen heen breekt. Zelf ben ik niet zo’n schaatser, maar Lilian Marijnissen heeft me op een idee gebracht. Misschien kan ik toch nog een virtueel Elfstedenkruisje bemachtigen, als ik bij Bartlehiem niet wordt gehackt door de AIVD, of door de Russen, of door Trump. Toch maar liever over eieren klunen…

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.