Van de kou in de warmte

0

Iedere winter vinden heel veel dak- en thuislozen hun weg naar de nachtopvang. Vooral als de nachtvorst intreedt, is het drukker dan gemid­deld. Naarmate de winter langer duurt, zwelt ook het aantal cliënten voor de nachtopvang aan tot aardige proporties. Vaak is er de eerste koude nachten nog wel een slaapplek te vinden bij bijvoorbeeld een kennis, maar dat wordt lastiger als de winter wat langer duurt.

Vanaf 18.00 uur kan iedereen zich melden bij de opvang voor een warme maaltijd en een slaapplek. Buiten de reguliere nachtopvang­locatie van bijvoorbeeld het Leger des Heils zijn er in strenge wintertijden extra opvangplaatsen nodig. Omdat er een toename is van het aantal daklozen, zijn er steeds meer permanente slaapplekken nodig. Op dit moment worden vaak sporthallen omgetoverd tot noodopvang in de koude dagen. Ook is er meer behoefte aan 24-uursopvang met begeleiding.

In Den Haag proberen ze de daklozen ook te betrekken bij de dagbesteding. Bijvoorbeeld door het verlenen van hand- en spandiensten en het brengen van een kopje koffie. Het geeft mensen zelfverzekerdheid; je eet samen de maaltijd en werkt samen met collega’s. Hierdoor vallen cliënten minder snel terug in eventuele verslavingen. Natuurlijk zijn er veel cliënten met psychische problemen, maar ook een gescheiden vader kan door omstandigheden op straat belanden.

Respect voor de vele vrijwilligers die ieder jaar weer klaar staan om de opvang mogelijk te maken. Van het sjouwen en klaarzetten van de stapelbedden, het regelen van kussens en dekens, de koks in de keuken tot het opvangen en begeleiden van de mensen. Ze doen dit allemaal uit liefde voor de mens.

Stel je voor hoe lekker het is als je na een klus buiten in de kou, naar binnen kunt voor een lekker bakkie koffie en de warme kachel. En dat je ’s avonds je eigen warme zachte bed in kunt, in plaats van een deken op de harde grond onder een brug of met geluk een leegstaand pand.Moet je na de klus buiten toch nog eerst je dienstboekje laten afstempelen bij de SAB, dan staat eigenaar Chris van het ‘Lunchcafé Port City II’ graag voor je klaar met een warme versnapering.

Het lunchcafé biedt altijd al korting aan op de koffie aan SAB-klanten, maar merkt dat er zeker op de koudere dagen dankbaar gebruik wordt gemaakt van een warm drankje. Even rustig zitten in een gezellige ambiance en bijkomen van alle drukke bezigheden. In het lunchcafé hangt een televisie waar­op je kunt zien welk nummer aan de beurt is aan de SAB-balie.

Zeker ook bezoekers die een lange reis hebben ondernomen naar de SAB weten het lunchcafé goed te vinden. Chris is heel content met zijn ‘binnenvaartklanten’ en hoopt ze nog lang te mogen begroeten, ook al is een zonnetje op het terras ook van harte welkom.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.