- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsSkûtsje slaat om op Eemmeer

Skûtsje slaat om op Eemmeer

- Advertentie -

Delen

Op het Eemmeer is vrijdag 27 mei tijdens een zeilwedstrijd een skûtsje omgeslagen. De zestien opvarende kwamen met een nat pak en de schrik veilig aan de kant dankzij omstanders en reddingsschepen. Eén persoon werd met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht.

“Skutsje de Bunsjoter is vrijdag 27 mei rond half twee omgeslagen kort na de start van de Zuidwal. Door een ongelukkige windvlaag is het schip omgeslagen,” meldt de organisatie van de Zuidwal Wedstrijden op haar website. “Alle opvarenden zijn door omstanders, botters en de KNRM aan wal gebracht. Iedereen is gelukkig veilig van boord en uit het water gekomen.”

Het was de eerste Zuidwal na corona. Vrijdag is traditioneel de dag waarop deelnemers met bedrijfsgasten varen.

Sterke windvlagen

De traumahelikopter, brandweer en politie rukten uit voor dit GRIP 1 (groot) ongeval. Volgens de weerberichten stond er een dikke windkracht 4 met uitschieters naar windkracht 7.

In op Twitter gepubliceerde beelden is te zien hoe het schip steeds verder overhelde bij de Eemmeerdijk. De schoot van de fok werd na een paar seconde losgelaten, de schoot van het grootzeil bleef tot het laatste moment aangehaald. In circa tien seconden sloeg het schip langzaam om.

Berging

Na het veiligstellen van de opvarend is een poging gedaan om de kleine skûtsje te bergen. Later werd besloten er toch een professionele berger bij te halen. De RWS 25 bewaakte het schip urenlang in de vaargeul van het Eemmeer, ook tijdens het verlijeren door de wind. De Zuidwal Wedstrijd ging ondertussen gewoon door.

Het schip werd aan het eind van de middag met tonnen gemarkeerd. “Hulde aan de hulpdiensten die zo snel ter plekke waren en kordaat gehandeld hebben”, zei burgemeester Melis van de Groep van Bunschoten. “Ik wens alle betrokkenen heel veel sterkte.”

tekst: Evert Bruinekool

Dodelijk ongeluk

Niet iedereen had die vrijdag zoveel geluk dat het veilig afliep. Op oen klipper brak eerder op de dag na uitvaren van de haven van Terschelling op het Wad de giek af. Die kwam tussen de gasten terecht en raakte diverse personen.

Hierdoor overleed een 79-jarige man. Een zwaargewonde vrouw is per traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht. De politie doet onderzoek naar de oorzaak van het ongeval. Zoals gebruikelijk bij ernstige ongelukken is het schip in beslag genomen.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -