- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsSGP-lijstrekker Ruissen wil Europees geld om schone motoren te stimuleren

SGP-lijstrekker Ruissen wil Europees geld om schone motoren te stimuleren

- Advertentie -

Delen

Komende week zijn de Europese verkiezingen. Op donderdag 6 juni gaat Nederland naar de stembus. Op campagne ging SGP-lijsttrekker Bert-Jan Ruissen op werkbezoek bij de binnenvaart langs.

Begin mei bezocht hij, op initiatief van KBN (en met hulp van de ledengroep CBOB), in ’s Gravendeel motorschip Confide, waar hij gastvrij onthaald werd door de eigenaren, familie Vat. De verkiezingskaravaan voerde hem ook langs diverse visserijlocaties. Niet zo vreemd want Ruissen is in het Europees Parlement lid van de commissie Visserij. Hij was vorig jaar rapporteur voor het behoud van de paling en de palingvisserij.

Werkbezoek

Maar ook de binnenvaart ligt hem na aan het hart, zo blijkt. “Mooi werkbezoek aan de #binnenvaart vrijdag, op Ms. Confide van familie Vat”, postte Ruissen op LinkedIn. “Duidelijk is dat EU meer moet inzetten op vervoer over water. Dat kan met betere ligplaatsvoorzieningen en financiële steun voor schonere motoren en andere verduurzaming! Volle kracht vooruit!”

De 52-jarige Ruissen (“ik was wel vaker aan boord van binnenschepen; ik woon in Krimpen aan den IJssel”), is sinds 2019 Europarlementariër. De enige namens de SGP. Twee weken voor de verkiezingen gaf de peiling van Maurice de Hond aan dat de partij die zetel waarschijnlijk gaat verliezen. Ruissen kijkt liever naar de voorspelling van Ipsos I&O: “Daar staan we op 3,8 procent en de drempel is 3,2 procent. Bij hen in de peilingen staan we al drie maanden op één zetel. Dus dat geeft wel wat water onder de boot.”

Leen van der Waal

Het is spannender dan andere jaren. Toen deelde de SGP een kieslijst met de ChristenUnie. Keer op keer leverde dat beide partijen een zetel op. De ChristenUnie vond nu echter dat de standpunten van de christelijke partijen te ver uiteen liggen.

De SGP is sinds 1984 vertegenwoordig in Brussel. Leen van der Waal was hun eerste Europarlementariër. Hij stond te boek als een groot pleitbezorger voor de binnenvaart. Die lijn zet Ruissen, die nog van Van der Waal heeft gewerkt, voort. “De SGP staat pal voor de binnenvaart. Dat doen we al jarenlang, daar hebben we een heel goede traditie in.”

“Waarom? Vooral omdat de binnenvaart een heel mooie vorm van transport is: relatief schoon en ook efficiënt. Het is vanuit meerdere invalshoeken belangrijk om ervoor te zorgen dat we onze vervoersstromen zoveel mogelijk via het water laten verlopen – en zo weinig mogelijk via de weg.”

Bert-Jan Ruissen. (foto DGP)

Geen accijns op gasolie

Mede daarom is Ruisen tegenstander van het afschaffen van de accijnsvrijstelling op gasolie. Daarover wordt steeds serieuzer gedacht in Brussel, omdat het als subsidie op fossiele brandstoffen wordt gezien. In 2022 diende hij al een amendement in via de transportcommissie van het Europees Parlement om de vrijstelling te behouden.

“Dat is nog steeds een belangrijk aandachtspunt voor ons. Wij willen die accijnsvrijstelling behouden. Voor de binnenvaart, maar ook voor de visserij. Omdat de duurzame alternatieven niet voor het oprapen liggen. Je zou deze sectoren enorm gaan overvragen en op kosten jagen. Terwijl het helemaal niet zo gemakkelijk is om over te stappen, op elektrisch bijvoorbeeld. Dat staat allemaal nog enorm in de kinderschoenen.”

“Als SGP willen we natuurlijk de transitie ook bevorderen. Emissiereductie is zeker belangrijk. Alleen willen wij daar niet op sturen via kostenverhogingen, maar vooral via stimuleren. Bijvoorbeeld door geld beschikbaar te stellen voor schonere motoren. Tijdens het werkbezoek bij de familie Vat hoorde ik dat er wel een subsidie voor bestaat, maar dat die binnen de kortste keren is overtekend. Daar moet echt meer geld bij. Wij zien daar wel een rol in voor de Europese Unie, om daar voldoende middelen voor beschikbaar te stellen.”

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -