Het motorenlokaal van de Maritieme Academie Harlingen en Nova College Scheepvaart heeft een upgrade gekregen. De oude Kromhout V8-scheepsdiesel is vervangen door twee moderne motoren. Zodoende kunnen de vmbo-leerlingen en mbo-studenten beter oefenen met onderhoudswerkzaamheden aan hedendaagse scheepsmotoren.
De Kromhout-motor heeft een belangrijke plaats in de Nederlandse maritieme geschiedenis. Dit type is tegenwoordig nog steeds te vinden in varend erfgoed, maar wordt niet meer gebruikt in de moderne scheepvaart. Daarom is ervoor gekozen om hem te vervangen door twee Yanmar-motoren.
Kromhout
Hoewel de oude Kromhout-motor plaats heeft gemaakt, is hij niet verloren gegaan. De V8-motor is verkocht aan een verzamelaar. Die bouwt langzaam een collectie op om dit deel van het Nederlands erfgoed te behouden. Daarnaast blijven de reserveonderdelen beschikbaar voor anderen die deze motoren in gebruik hebben.
De Maritieme Academie hechtte er waarde aan dat de oude motor niet werd weggegooid. Zo blijft een deel van de maritieme geschiedenis bewaard.
Praktijkervaring
Voor de vmbo-leerlingen van de Maritieme Academie is het werken met moderne motoren en generatoren belangrijk in de voorbereiding op een weekvaart op een van de opleidingsschepen. Ze leren niet alleen hoe ze een lopende motor kunnen starten en onderhouden, maar ook om oliepeilingen uit te voeren en andere basishandelingen te verrichten.
Mbo-studenten die zich specialiseren in de binnenvaart of zeevaart gaan nog een stap verder. Als werktuigkundige moeten zij ook grotere onderhoudswerkzaamheden uitvoeren, zoals het vervangen van cilinderkoppen en het sleutelen aan interne motoronderdelen.
Sleutelmotoren
Het vmbo en mbo beschikten al over diverse, draaiende generatoren, afkomstig uit jachten en superjachten. Daarnaast zijn er nu drie grote sleutelmotoren en drie kleinere exemplaren waaraan studenten onderhoud en reparaties kunnen verrichten.
Een van de nieuwe aanwinsten is een tweede Scania-motor in een Yanmar-jasje, compleet met veel reserveonderdelen. De extra motor kan volledig in- en uit elkaar en de studenten oefenen daarmee de werking en constructie van elk onderdeel.