- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsRWS werkt aan oevers Zuidereiland bij Heijen

RWS werkt aan oevers Zuidereiland bij Heijen

- Advertentie -

Delen

In juni en juli werkt Rijkswaterstaat aan de oevers van het Zuidereiland bij Heijen. Het gaat om de natuurvriendelijke oevers aan de Maas die tien jaar geleden zijn gecreëerd door de stenen oever weg te halen.

De stenen zijn destijds weggehaald om de rivier aantrekkelijker te maken voor planten en dieren. Nu het tijd is voor onderhoud, zal aannemerscombinatie Maaskracht op een aantal plekken de oever onder water weer beschermen met stenen. Dit zorgt ervoor dat verdere erosie (afbrokkelen) van de oever vertraagt.

Op een aantal plekken is de oever te ver afgebrokkeld. Daar gaat Maaskracht de oever weer aanvullen met grond. Na de werkzaamheden zaaien ze de oever in met een bloemrijk grasmengsel.

Natuurvriendelijke oever

Een natuurvriendelijke oever heeft een geleidelijke overgang van water naar land, met daarin ondiepe delen. Dit is een goed leefgebied voor veel planten, vissen en andere beestjes. Het is een natuurlijk proces dat de oevers verder kunnen afkalven.

“Soms gaat dit te ver en moeten we ingrijpen”, aldus Rijkswaterstaat. “Bijvoorbeeld omdat er een dijk achter de oever ligt of omdat het land van een boer dreigt af te kalven.”

1Rivierhout

Op drie plekken bij het Zuidereiland worden bomen in het water gelegd. Ze krijgen zo een functie als rivierhout. Het hout wordt vastgelegd in het water, langs de oever. “Zo kunnen ze niet in de schroef van een schip terecht komen.”
Dit rivierhout werkt als een soort rif, waar kleine beestjes tussen leven. Ook zijn dit plekken die vissen kunnen gebruiken om te paaien.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -